Найєм, Заліщук і Лещенко виходять із фракції БПП і створюють нову політичну ініціативу

 

Народні депутати Сергій Лещенко, Мустафа Найєм та Світлана Заліщук написали заяви на ім’я голови депутатської фракції партії “Блок Петра Порошенка” Артура Герасимова про вихід зі складу цієї фракції.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Згідно з Конституцією, невходження обраного від партії депутата Верховної Ради до складу депутатської фракції цієї партії або вихід з такої фракції є підставою для дострокового припинення його депутатських повноважень. Водночас закон “Про статус народного депутата” не передбачає можливості дострокового припинення повноважень депутата через його вихід із фракції тієї партії, від якої він був обраний.

Найєм, Заліщук і Лещенко були обрані народними депутатами за багатомандатним округом на парламентських виборах у 2014 році.

“Я вважаю, що мандат не є «рабським квитком» і мені немає за що виправдовуватись. Бо я всі чотири роки використовувала цей документ, щоб просувати найреволюційніші і найкращі закони в антикорупційній сфері, у виборчому законодавстві, міжнародній сфері”, –  сказала Заліщук у ефірі телеканалу ZIK.

Вона заявила, що вихід з фракці БПП – це відповідь на те, що відбувається в оборонній сфері України і пов’язані з цим скандали у час, коли триває війна.

“Я і мої колеги не хочемо більше мати нічого спільного з цією абревіатурою”, – прокоментувала вона.

За її словами, попри це за чотири роки вдалося зробити багато. Зокрема, таки було ухвалено рішення про створення Антикорупційного суду за її ініціативи та колег.

“Ми домоглись того, що президент зрештою погодився з рішенням про створення Антикорупційного суду. Також мандат давав можливість допомагати конкретним людям, я маю на увазі звернення і запити, які ми писали, в тому числі захищаючи бізнес від «наїздів» СБУ, Генпрокуратури, митників, податківців”, – розповіла Залущук.

Також вона наголосила, що разом з колегами вирішила вийти з БПП до виборів, а не після них. Адже це є чесним рішення.

“Думаю, те, що я, Найєм і Лещенко вийшли з БПП перед виборами, а не після – є добрим знаком. Адже ще незрозуміло хто виграв, а хто програв. І зараз люди мають можливість оцінити це, як вчинок, який є реальною реакцією на скандал, а не якесь підлаштування під того, чи іншого кандидата”, – зазначила вона.

Але вихід з фракції БПП – це лише початок впровадження змін. Адже, за її словами, вже навіть зроблена робота у цьому напрямку.

“Насправді нас є трохи більше, ніж три особи і ми вже заявили про створення ініціативи, яка називається «Дій з нами». Ба більше, ми вже навіть їздили в регіони. Однозначно – це ініціатива об’єднання прогресивних, молодих, ліберальних сил в країні, щоб мати інструмент для того, щоб змінювати цю країну і не давати можливості розкрадати кошти”, – додала Заліщук.

Читайте також:
Найбільші шанси потрапити до Ради мають шість партій, — КМІС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна