Звіт уряду за 2018-й: ВВП і мінімальна зарплата зростають, дефіцит бюджету падає

 

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман сьогодні, 13 лютого, представив на засіданні Кабінету Міністрів звіт уряду за 2018 рік.

Зокрема, він повідомив, що зростання валового внутрішнього продукту України в 2018 році становило 3,2%.

“У нас досить позитивний показник – 3,2% зростання валового внутрішнього продукту. Це оперативні дані Міністерства економіки”, – сказав прем’єр.

Водночас дефіцит бюджету України минулого року знизився до 1,7% ВВП, за планового показника 2,4% ВВП, а показник державного та гарантованого державою боргу – до 60,9% ВВП.

“Ми отримали дефіцит бюджету минулого року 1,7% ВВП, коли у нас був плановий 2,4%, тобто ми вийшли досить позитивно у 2019 рік”, – зазначив Гройсман.

За його словами, бюджет України в 2018 році зріс на 17% в порівнянні з 2017 роком і в 1,5 разу – порівняно з 2016-м.

“Державний і гарантований державою борг щодо ВВП країни у нас знизився до 60,9% ВВП”, – додав глава уряду.

Рівень інфляції в Україні за підсумками 2018 року становив менше 10%.

“Нам вдалося зробити так, щоб інфляція була менш ніж 10% у 2018 році. Це дуже оптимістичний показник, який передбачає, що стабільність національної валюти у нас буде досить прийнятною і в 2019 році”, – зазначив прем’єр.

Мінімальна заробітна плата в Україні за три неповних роки зросла більш ніж утричі, але залишається на низькому рівні.

За словами Гройсмана, в абсолютних цифрах у доларах мінімальна зарплата становила 53,5 долара, а її нинішній рівень – 150 доларів.

“Це втричі більше, ніж було, але, як мінімум, удвічі менше, ніж мало бути. І тому, нам є над чим працювати”, – визнав прем’єр-міністр.

Українські митниці у 2018 році збільшили надходження до Державного бюджету на 53 мільярди гривень, порівняно з 2017 роком.

“Ми спростили процедури розрахункових-касових операцій, і нам вдалося мобілізувати порівняно з 2017 роком плюс 53 мільярди до бюджету від надходжень митниць. І ми також маємо хороший потенціал для зростання цих платежів. Крім того, ми постійно боремося з «сірими» та «чорними» схемами у митних операціях”, – сказав Гройсман.

Очільник Кабміну також зазначив, що минулого року в Державній фіскальній службі запрацював електронний кабінет платника, де податківці постійно розширюють перелік електронних послуг.

Кошти загального фонду місцевих бюджетів України в 2018 році, порівняно з 2014-м, зросли в 3,3 разу. Як наголосив прем’єр-міністр, “сьогодні у місцевих бюджетів є кошти, щоб ремонтувати і будувати”.

“Там, де є розумні місцеві керівники, які розуміють, як розвивати територію, що потрібно радитися з людьми, і робити не фонтанчики й «замилювати очі», а серйозні фундаментальні речі, розвивати території,  – там все дуже нормально. Нормальні людські відносини між владою і громадянами”, – додав Гройсман.

Він нагадав, що минулого року регіони отримали додаткові 37 мільярдів гривень на розвиток через різні програми.

Також Прем’єр повідомив, що у 2018 році Кабмін виділив з державного бюджету 3 мільярди гривень на модернізацію оборонних підприємств.

“Фактично, основні фонди підприємств оборонного комплексу оновлені, щоб дати нову якість виробництва, а також отримати сучасне виробництво необхідного точного і високоточного озброєння і засобів для нашої безпеки”, – сказав глава КМУ.

За його словами, звіт уряду за 2018 рік буде направлений у Верховну Раду до 15 лютого.

“Як визначено законом, ми цей звіт до 15 лютого відправимо в український парламент, кожному народному депутату для ознайомлення і, відповідним чином, підтримки цього звіту”, – зазначив Гройсман.

Читайте також:
Уряд схвалив виплати субсидій готівкою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.