Росія демонструє презирство до Мінських угод, – МЗС у четверту річницю домовленостей

 

Чотири роки тому, 12 лютого 2015 року, був підписаний другий пакет Мінських угод. Його завданням було розв’язати збройний конфлікт на Донбасі політико-дипломатичним шляхом.

Однак російська сторона досі не виконує основних положень документа.

Про це заявила речниця МЗС України Катерина Зеленко.

“Україна, на відміну від Росії, виконує свої зобов’язання, серед іншого, мова іде про ухвалення і продовження закону про особливий порядок самоврядування в ОРДЛО. Росія ж досі не виконала своїх зобов’язань, її військові досі перебувають на тимчасово окупованій території Донбасу, щодня ми фіксуємо порушення режиму припинення вогню з боку проросійських сил, російська сторона заблокувала процес звільнення заручників. Кремль демонструє презирство до Мінських угод”, – наголосила Зеленко.

Посольство США в Україні також заявило, що Росія упродовж чотирьох років не дотримується Мінських угод.

Як зазначив спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер, чотири роки тому РФ підписала комплекс заходів щодо виконання Мінських угод, який містив пункт про припинення вогню 14 лютого, однак приблизно через тиждень Росія і підлеглі їй сили захопили Дебальцеве.

“Протягом чотирьох років Росія продовжує щодня порушувати мінські угоди. Настав час для миру в Україні”, – написав Волкер у Twitter.

Водночас міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що займана Європейським союзом позиція щодо відновлення відносин з Росією тільки за умови виконання Москвою мінських домовленостей — безперспективна. Також він знову став запевняти, що саме Україна не виконує домовленості і заявив про зростання “націоналістичних і відверто неонацистських настроїв”.

Спеціальний представник ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі посол Мартін Сайдік, який невпинно пропонує свій “мирний план” щодо війни на сході України, у четверту річницю підписання Мінських угод закликав сторони конфлікту на Донбасі “показати цілеспрямовані зусилля” для реалізації домовленостей.

“На жаль, незважаючи на одностайне висловлення відданості Мінським угодам, вирішення конфлікту ще не наблизилося. У регіоні триває конфронтація, яка призводить до страждань цивільного населення та втрати людських життів, хоча число втрат значно скоротилося протягом минулого року”, – зазначив він і висловив сподівання, що “всебічна та повна реалізація Мінських угод усіма сторонами конфлікту стане єдиним шляхом вирішення конфлікту на сході України”.

12 лютого 2015 року на зустрічі в Мінську лідери Німеччини, Франції, України та Росії у форматі “нормандської четвірки” узгодили “Комплекс заходів щодо виконання Мінських угод”. Вони передбачали припинення воєнних дій на Донбасі, виведення незаконних збройних формувань з регіону, створення умов для проведення виборів у місцеві органи влади тощо.

Напередодні стало відомо, що до четвертої річниці підписання Мінських угод Росія скликає засідання Ради безпеки ООН – на вечір 12 лютого.

Речник постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко заявив, що справжня мета Росії – відволікти увагу від спеціального засідання 20 лютого, присвяченого п’ятій річниці початку конфлікту.

Нагадаємо, що упродовж доби 11 лютого, російські окупаційні війська 12 разів порушили режим припинення вогню, зокрема вісім разів із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

Читайте також:
Фактична лінія розмежування на Донбасі лише наполовину відповідає Мінським угодам, – Марчук

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна