Порошенко в гостях у Сеїтаблаєва: говорили про український Крим, перемогу і культуру. ФОТО

 

Президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною і кількома народними депутатами з фракції БПП та ветеранами бойових дій на сході України сходили в гості до українського кримськотатарського режисера Ахтема Сеїтаблаєва.

Про це повідомляється на сторінці Порошенка у “Фейсбуці“.

“Такі теплі зустрічі в колі щирих людей запам’ятовуються на все життя. Гостинний дім Ахтема Сеітаблаєва та Іванни Дядюри зібрав за одним столом творців легендарного фільму «Кіборги» та військових, зокрема тих, хто пройшов пекло ДАПу”, – йдеться у дописі.

Раніше Сеїтаблаєв написав, що 9 лютого виповнилося рівно два роки від початку зйомок “Кіборгів”.

Як видно з фотографій, оприлюднених у соцмережі, головною стравою зустрічі був кримськотатарський плов.

А розмовляли, за словами президента, “лише про важливе – про війну і перемогу, повернення Криму і Донбасу та щасливе майбутнє України, про розвиток мистецтва, особливо під час війни”.

“Надзвичайно цікаво було послухати історії зі зйомок фільму і разом від душі заспівати українських пісень. І духмяний плов у такій компанії смакує, як у нашому Бахчисараї!” – написав Порошенко.

“Після таких розмов одразу постає питання: якщо не буде мови і культури, що ж тоді захищатимуть наші воїни? І тому держава має фінансувати українське кіно, і в першу чергу фільми про війну – поки рани свіжі, і правду не забути і не приховати.

Радий, що Ахтем уже працює над новою картиною про одну з найгероїчніших операцій російсько-української війни. Впевнений, як і «Кіборги», цей фільм підкорить не лише українського, але і європейського та світового глядача”, – додав Порошенко.

Про гостину у відомого режисера розповіла і перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

“Для мене дуже важливо, що в команді президента Порошенка (у єдиного!) є кримські татари – Мустафа Джемілєв, Рефат Чубаров, Ільмі Умеров, Ахтем Чийгоз”, – написала вона.

Петро та Марина Порошенки з Іриною Геращенко і Ахтемом Сеїтаблаєвим (обоє – на другому плані)

“Вдома в Ахтема Сеїтаблаєва ми говорили про смак персиків і плову в Бахчисараї, про назви кримськотатарських страв: чим долма відрізняється від сарма. І що «Хайтарма» (фільм Сеїтаблаєва про депортацію кримських татар. – “Н”) – дуже важливий фільм для українців, не лише для кримських татар”.

“Ми згадували улюблені місця в Криму. Й ця жага – відчути смак справжніх кримських персиків, постояти на обпікаючій, гострій кримській гальці, зайти в Ханський палац в Бахчисараї, задертися на Куш-Каю, полазити в старих караїмських поселеннях, випити густої кави з тюрки на трасі Ялта – Севастополь, вгадувати зранку температуру води в Чорному морі, й чи не спаскудила заплив підступна течія – низовка – ця жага допоможе нам повернути Крим. Українцям і кримським татарам разом”, – додала Геращенко.

Сам Сеїтаблаєв у коментарі до її допису спрогнозував наступну зустріч через рік у Бахчисараї.

Режисер “Кіборгів” та “Хайтарми” був серед діячів культури і мистецтва, які прийшли підтримати Порошенка на форум “Від Крут до Брюсселя: ми йдемо своїм шляхом”, де чинний президент оголосив, що балотуватиметься на другий термін.

Фото – ФБ Петра Порошенка та Ірини Геращенко

Читайте також:
Як бійці по всій зоні АТО фільм “Кіборги” дивилися. ВІДГУКИ, ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна