Все як у ДАПі. На аеродромі Чернігова завершуються зйомки кінофільму “Кіборги” Ахтема Сеїтаблаєва. ФОТО, ВІДЕО

 

На військовому аеродромі Чернігова в ці дні тривають зйомки масових сцен художнього фільму “Кіборги” режисера Ахтема Сеїтаблаєва.
Автор сценарію – Наталя Ворожбит, оператор-постановник – Юрій Король, продюсер – Іванна Дядюра.

Як передає “Новинарня” з посиланням на Військове телебачення, картина розповідає про українських воїнів, які героїчно захищали Донецький аеропорт у 2014-2015 роках.

В основу фільму покладена історія музиканта з позивним “Мажор”, який всупереч волі заможних батьків став добровольцем і воював у найгарячішій точці АТО.

Стрічка зокрема розповідає одне бойове чергування протягом кількох тижнів у вересні 2014-го, коли група добровольців уперше приїздить до ДАПу, який уже понад чотири місяці утримується українськими військовими.

У ролі “Мажора” – молодий київський актор Макар Тихомиров, якого Сеїтаблаєв знімав ще дитиною у своєму фільмі 2011 року “Чемпіони з підворіття”.

За словами режисера, одним із прототипів “Мажора” став боєць із позивним Вогник з 5-го батальйону ДУК “Правий сектор”.

Також у ролях – Андрій Ісаєнко, В’ячеслав Довженко, Роман Семисал, Роман Ясинівський, Костянтин Темляк та ін.

Крім того, знімаються актори, які були в АТО – Андрій Шараскін, Олександр Лаптій, Роман Кривдик, Олег Щербина.

Три жіночі ролі – лише епізодичні.

“Працюючи над сценарієм, ми з драматургом Наталею Ворожбит обумовили, що покажемо момент зародження “кіборгів” – бійців, які готові були тримати неіснуючі стіни…
П’ятеро головних героїв – збірні образи. Серед них є представник Збройних сил, добровольчого підрозділу, юний патріот, дорослий боєць, що не всидів на дивані перед телевізором. Так само було і в терміналі: там зустрічалися різні люди, для яких захист батьківщини стала справою честі”, – розповідав виданню “Цензор” режисер Ахтем Сеїтаблаєв, відомий за фільмом “Хайтарма”.

Військове ТБ поширило відео з Чернігівського летовища:

Чернігівський аеропорт, де спорудили декорації у вигляді фасаду зруйнованого нового терміналу ДАПу, – уже друга локація роботи над “Кіборгами”.

Зйомки стартували 9 лютого в Києві. Там у промисловому ангарі-павільйоні було облаштовано майже копію частини внутрішніх приміщень аеровокзалу Донецька.

Автори картини звіряються з документальними фото- й відеокадрами з ДАПу. Консультантами виступають воїни-“кіборги”, які пройшли аеропорт.

Бите скло, величезне табло прильотів-відльотів, помаранчеві стійки реєстрації, традиційні для аеропортів металеві сидіння, ескалатори. І все це в диму, з якого на тебе виходять люди в камуфляжі, зі зброєю, обличчя багатьох закривавлені.
Повний кавалер ордена “За мужність”, десантник 79-ї бригади Павло Чайка, який двічі воював у Донецькому аеропорту, побачивши все це, замовк. Кілька хвилин він ходив по знімальному майданчику фільму “Кіборги”, не промовляючи ні слова, розглядаючи багажну стрічку, сходові прольоти… Було відчуття, що він знову повернувся туди, в Донецький аеропорт, де провів два тижні”, – писала в лютому журналістка Віолетта Кіртока в репортажі для сайту “Цензор”.

За словами Чайки, сцени зйомок “Кіборгів” – із декораціями й закривавленими бійцями в старанно підібраному затяганому камуфляжі – дуже схожі на те, що відбувалося в ДАПі насправді.

Знімальну групу також консультує Кирило Недря “Доцент” – ротний, який обороняв аеропорт Донецька.

Фото: Цензор, Медіаняня, кадри відео:

фільм Кіборги 4 фільм Кіборги 3 фільм Кіборги 2 фільм Кіборги 1 фільм Кіборги 5
<
>
Зйомки "Кіборгів" на Чернігівському аеродромі. Весна 2017

“Як видно по декораціях, проект дуже масштабний, і, звичайно, без підтримки держави він в принципі був би неможливий”, – визнала в коментарі “Медіаняні” продюсер стрічки Іванна Дядюра.

Особливо вона відзначила “величезну підтримку, розуміння і особисту участь” віце-прем’єра В’ячеслава Кириленка.

На зйомках присутні і танки, БТРи, зброя, бої на злітній смузі – максимально наближені до реальності, лише без бойових набоїв.

Також буде використана комп’ютерна графіка: нею займається міжнародна команда, яку очолює Олексій Москаленко.

Повнометражний фільм “Кіборги” став одним із переможців 8-го конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно.
Контракт на його виробництво  з компанією “Ідас філм” Держкіно уклало 19 грудня.

Загальна вартість виробництва фільму – 47,95 млн. грн., з них фінансова допомога держави становить половину – 23,97 млн. грн.
Також проект підтримав мобільний оператор “Київстар”.

За словами Ахтема Сеїтаблаєва, у фільмі є любовна лінія, побудована на SMS, і взагалі, “мобільний зв’язок – це практично ще один герой фільму”. Адже для “кіборгів” дуже важливий був зв’язок із зовнішнім світом, із рідними, між собою.

“Навіть якби ми не отримали підтримку оператора, зв’язок би все одно залишався в сценарії”, – зізнавався режисер.

Ахтем Сеїтаблаєв (праворуч) з акторами “Кіборгів”.
Фото: Цензор.нет

“Я б дуже хотів, щоб глядачі відразу розуміли: наш фільм не про війну. Він про мир, який зароджується всередині цієї війни. Тому герої багато міркують, говорять про те, навіщо вони тут, яку країну хочуть побудувати, чи готовий кожен із них брати участь в будівництві тієї держави, в якій житимуть їхні діти. А я вірю, що обов’язково ще побуваю в Донецьку. І, звичайно ж, повернуся в рідний Крим”, – розповідав Сеїтаблаєв, анонсуючи завершення зйомок 8 квітня.

Фільм розрахований на широкий прокат у кінотеатрах.

Режисер планує, що прем’єра відбудеться 6 грудня цього року – в День Збройних сил України.

Імовірно, буде випущена також кількасерійна телеверсія “Кіборгів”.

Нагадаємо, на початку 2016 року автор роману “Аеропорт” Сергій Лойко відмовив Голлівуду у передачі прав на екранізацію свого твору.

Читайте також:
“Війна химер”: фільм, про що не можна не кричати

У Києві презентували фільм “Воїни духу”
про останні дні оборони Донецького аеропорту

Автор “Аеропорту” хоче,
щоб у фільмі за його книгою знялися Том Хенкс і Рассел Кроу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна