Не лише “кинули, як лоха”: основні тези прес-конференції Януковича у Москві

 

У середу, 6 лютого, колишній президент Віктор Янукович знову заговорив, публічно виступивши на прес-конференції у Москві.

Президент-утікач розповів чимало, серед головних тем – “страшні фальсифікації” на виборах в Україні, створення ПЦУ, війна на Донбасі, переслідування політиків “київською владою”, вирок суду щодо 13 років ув’язнення за держзраду та своє життя в Росії.

Віктор Янукович одразу повідомив, що не може бути осторонь від подій в Україні й уважно стежить за ними, тому що “це його Батьківщина, де він прожив 52 роки”.

Революція Гідності як “причина усіх бід”

Свій виступ екс-президент розпочав із теми Євромайдану та подій 2014 року, назвавши їх “причиною усіх бід”. Мовляв, у лютому 2014 року його нібито обдурили, закликавши укласти угоду з українською опозицією.

А потім, поскаржився Янукович, його відсторонення від влади визнали законним. Він сказав, що підписанти угоди 2014 року не відповідають на його листи і досі несуть відповідальність за її невиконання.

“Як це можна назвати? Мене обманули? Зрадили? Мене кинули, як лоха, знаєте… Ну, як?”, – виголосив він.

Також жодної війни президент-утікач досі не бачить, а називає все “конфліктом”. Традиційно стверджує, що у всьому винна теперішня українська влада, а почалось усе із Революції Гідності.

“Революції не несуть добра державам і громадянам, які живуть на цих територіях. Несуть лише розруху, погіршення життя, ненависть, бруд і брехню”, – переконаний він.

Події 2014 року Янукович вкотре назвав “державним переворотом”. Роки після трагічних дат оцінив як “найчорніші сторінки у житті України за часи незалежної держави”.

“У цей конфлікт втягнули європейські країни, США та Росію”, – стверджує Янукович.

Він пообіцяв, що сам шукатиме винних у окупації Криму та розстрілах на Майдані. Розпочне із окупації Росією Криму. Щодо війни на на сході України, то  Янукович переконаний, що необхідно сісти за стіл переговорів із жителями Донбасу.

“Треба сісти за стіл переговорів із громадянами України, які живуть на Донбасі, як колись це робив я на переговорах із опозицією. За це мене 5 років критикують мої колеги. Кажуть, що не за стіл переговорів треба було сідати, а одягати добрі чоботи, щоб руки не замазати, і поламати їм хребти“, – додав він.

Створення ПЦУ  – “великий гріх”

Прокоментував Янукович і створення Православної церкви України, назвавши автокефалію “великим гріхом”. Він вважає, що українська влада втрутилась у церковне життя українців, мовляв, тому взяла на себе “великий гріх”.

“І, звісно, все, що відбулося в українські церкві, це все було націлено не на зниження напруги, не на пошуки шляхів щодо об’єднання держави, а на розділення, ворожнечу, ненависть. Все це ще торкнулося дуже тонкої “тканини”, як душа людини”, – переконує Янукович.

“Порошенко не переможе на виборах, Зеленський – “свіже обличчя”

На думку президента-втікача, на цьогорічних виборах в Україні застосовуватимуться “різноманітні технології”, які нібито дозволять українській владі “фальсифікувати” результати. Й робити це не просто, а “страшно”. Стверджує, що як президентські, так і парламентські вибори будуть найбруднішими за всю історію незалежної України.

“Наступна влада”, вважає Янукович, має встановити в Україні мир. Туди мають прийти “професіонали із людськими принципами”.

“Я можу сказати загалом… У мене великі надії, що в політику прийдуть “свіжі обличчя”. Може, вони спробують себе на президентських (виборах, –“Н”) , потім на парламентських з’являться”, – каже він.

Намагався відповісти Янукович і на запитання журналістки із німецького видання щодо конкретних кандидатів у президенти, зокрема – амбіцій Володимира Зеленського. При цьому він сказав, що Петро Порошенко виграти вибори не може, тому необхідні “свіжі обличчя”.

Янукович ніколи “не мав до Медведчука особливої симапатії”

Президент-утікач заявив, що в ЗМІ “дуже часто почала надходити” інформація про “замахи”.

“Сам Вілкул сказав, що це організувала СБУ. Тепер лунають погрози на адресу Віктора Медведчука. У нього завжди була своя позиція з усіх питань. Я дуже часто з його позицією був не згоден і тоді, коли я був президентом. Звичайно, це все страшно і не припустимо”, – так прокоментував Янукович “замахи” на народного депутата Олександра Вілкула та лідера “Українського вибору” Володимира Медведчука.

Крім того, кажучи про “замах” на Медведчука, він заявив, що “створена група з 12 осіб, яка в цьому плані працює” і додав, що він сам ніколи “не мав до нього особливої симпатії”.

“Вирок за держзраду – це спроба зірвати мирні домовленості”

На прес-конференції в Москві президент-утікач також вперше особисто прокоментував вирок суду, за яким повинен 13 років відбувати покарання у в’язниці за держзраду. Він переконаний, що “90% українців не вірять в його провину”.

“Вирок, усім зрозуміло, написали під надиктовування влади. Вирок не має абсолютно нічого спільного із законом. Суцільні порушення кримінально-процесуального кодексу, все побудовано на брехні і ненависті”, – наскаржився він.

При цьому Янукович назвав усю справу спробою зірвати “мирні домовленості”. Натомість у розстрілах він звинуватив знову ж таки українську владу. За його словами, “Парубій бігав з автоматиком і розповідав, як все зробити красиво”.

Янукович отримав травму через “водичку, що залетіла на корт”

Український журналіст Роман Цимбалюк із видання УНІАН під час пре-конференції поцікавився, на якій юридичній підставі Віктор Янукович перебуває на території Росії чи він “випадково не у полоні”. Під вигуки російських пропагандистів: “Слухайте, а чи не до***а питань”, Янукович таки почав відповідати. Розпочав неоднозначно, мовляв, вони з Цимбалюком давно знайомі.

“Знаєте, є приказка така: “Каже прокурор: “Радий Вас бачити без зашморгу на шиї”. При такій владі це може стосуватися кожного,” – звернувся Янукович до журналіста.

Відразу пояснив – жодних проблем у Росії в нього немає. “Я вільно пересувається по території Росії. Ба більше, я не перебуваю в ніяких банках даних Інтерполу. Я можу виїжджати в будь-яку країну світу. В мене нема ніяких проблем”, – сказав він.

Також президент-втікач розповів, як “серйозно послизнувся”, впав і отримав травму коліна на тенісному корті. 

“Вранці, коли я прийшов на цей корт, не було там ще відвідувачів, ми були перші, це не секрет, що я не прагну якоїсь публічності. Раніше прийшов, так би мовити, відстукав, пограв, порухався, спотів і все”, – сказав Янукович.

“Рано-вранці була злива, було десь відкрите вікно, і водичка залетіла на корт, і прямо під час тренування я дуже серйозно послизнувся і впав там, на дерев’яні лавочки”, – розповів він.

Віктор Янукович сказав, що якщо все буде добре, то вже через місяць-півтора буде на корті.

Читайте також:
Підстави перебування Януковича у РФ — “цікаве питання”, — Пєсков

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна