Перше засідання Синоду ПЦУ: що слухали і постановили. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній затвердив склад Синоду Православної церкви України.

Як повідомила 5 лютого прес-служба ПЦУ, визначено, що, крім постійних членів Синоду (почесного патріарха Філарета, митрополита Макарія та митрополита Симеона), до його складу включені: митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, архієпископ Донецький і Маріупольський Сергій, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, архієпископ Чернівецький і Хотинський Герман, архієпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Дніпровський і Криворізький Симеон.

Секретарем Синоду став митрополит Вінницький і Барський Симеон.

У прес-службі ПЦУ зазначили, що 5 лютого в Будинку митрополита на території Національного заповідника “Софія Київська” під головуванням митрополита Київського і всієї України, предстоятеля ПЦУ Епіфанія відбулося перше засідання Синоду Православної церкви України.

Рішенням Синоду головою Синодального управління військового духовенства затверджений митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан.

Головою Управління соціального служіння та благодійництва призначений архієпископ Донецький і Маріупольський Сергій.

Також із метою координації зусиль церкви з допомоги жертвам порушення прав людини та особам, незаконно позбавленим волі, які перебувають на окупованих територіях України та в Російській Федерації, було утворено Православну місію допомоги жертвам порушення прав людини та особам, позбавленим волі. Головою місії призначено архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента.

Фото ПЦУ:

Перший Синод ПЦУ 1 Перший Синод ПЦУ 2 Перший Синод ПЦУ 3 Перший Синод ПЦУ 6 Перший Синод ПЦУ 4 Перший Синод ПЦУ 7 Перший Синод ПЦУ - Будинок митрополита в Софії
<
>

Під час засідання були затверджені титули архієреїв ПЦУ. Визначили долю патріарха Філарета – старець-патріарх продовжить керівництво Київською єпархією в складі парафій і монастирів Києва, які до 15 грудня 2018 перебували в його підпорядкуванні.

З огляду на особливе значення Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря, його намісник архієпископ Вишгородський Агапіт прирівняний у правах до єпархіального архієрея.

Установлено порядок найменування єпархій у разі, якщо ці найменування дублюються – в таких випадках єпархія іменується відповідно до подвійного титула архієрея.

“Релігійні організації, що входили до складу кожної єпархії станом на 15 грудня 2018, залишаються в складі відповідної єпархії. Перехід духовенства і парафій між єпархіями помісної Церкви можливий тільки на основі канонічних правил, тобто за згодою архієреїв обох єпархій, завіреною відповідними документами”, – визначив Синод.

На засіданні були порушені також інші організаційні питання. Синод розглянув і ухвалив типовий статут Управління єпархії для єпархій Помісної Церкви. Також було розглянуто структурне питання Вінницької єпархії.

Главу ПЦУ Епіфанія на вакантній посаді ректора Київської православної богословської академії замінив протоієрей Олександр Трофимлюк. Останній був також призначений головою Управління духовної освіти і богословської наук.

Зазначається, що рішення Синоду були ухвалені одностайно.

Статутом церкви передбачено, що річний (постійний) Синод складається з митрополита Київського як головуючого та дванадцяти єпархіальних архієреїв, які періодично призначаються головуючим, відповідно до старшинства архієрейської хіротонії (обряд, під час якого відбувається таїнство поставлення в священнослужителі).

За статутом ПЦУ, синодальний рік поділяється на два синодальні періоди, а саме – зимовий (від 1 вересня до кінця лютого) та літній (1 березня – 31 серпня). Половина членів річного (постійного) Синоду змінюється кожного такого періоду. Термін повноважень кожного члена Синоду становить рік. На перехідний період до складу постійного (річного) Синоду постійними членами включаються три колишні очільники церковних груп, які об’єднуються (УПЦ КП, УАПЦ, УПЦ МП), а у випадку неучасті в Об’єднавчому соборі очільника постійним членом Синоду стає найстарший за архієрейською хіротонією представник церковної групи, що об’єднується.

У першому засіданні взяли участь усі члени Синоду, окрім архієпископа Донецького і Маріупольського Сергія – вранці він був госпіталізований із загостренням серцево-судинного захворювання.

Читайте також:
Православну церкву України зареєстрували офіційно. Назва – УПЦ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна