Бойовику “ДНР” Солоіду, затриманому 24-ю бригадою, суд дав 9,5 роки тюрми

 

Бойовика терористичної організації “ДНР”, уродженця та мешканця м. Горлівка Донецької області, засуджено до 9 з половиною років позбавлення волі. Відповідне рішення ухвалив Слов’янський міський суд Донецької області, повідомив у суботу, 2 лютого, прес-центр операції Об’єднаних сил.

За даними “Новинарні“, засуджений – Солоід Ігор Вікторович, 13 серпня 1975 р.н.

Ще в березні 2015 року він добровільно вступив на військову службу до так званої “армії ДНР” та був зарахований на посаду водія-механіка 1-ї роти 1-го мотострілецького батальйону 3-ї бригади 1-го армійського корпусу ЗС РФ на Донбасі.

“Перебуваючи у складі бандформування, зі зброєю у руках брав активну участь в бойових діях проти підрозділів ЗС України в районі н.п. Зайцеве Бахмутського району Донецької області, де 9 березня 2018 року був затриманий з автоматом Калашнікова АК-74, спорядженим набоями до нього“, – інформує прес-центр ООС.

Тоді “Новинарня” подавала дві версії затримання Солоіда бійцями 24-ї окремої механізованої бригади ЗСУ ім. Короля Данила в районі Зайцеве/Жованка: він чи то вийшов до українських позицій сильно п’яний, чи то воював і відстрілювався.

На камеру затриманий Ігор Солоід розповів, що до війни працював на виробництві в Горлівці, збагачував вугілля, яке “відсилали на коксохіми, на теплові електростанції”.

У лавах “армії ДНР” “проходив службу” теж у Горлівці.

Ігор Солоід - військовий квиток ДНР _АК-47 Ігор Солоід - військовий квиток ДНР _2 Ігор Солоід - військовий квиток ДНР _1 Ігор Солоід - військовий квиток ДНР Ігор Солоід
<
>

“Сім’ю годувати треба було, а нема чим… Дружина, дитина… Всі виробництва стоять, нічого не працює”, – так Солоід пояснював свій вступ до лав НЗФ.

“Якщо чесно, діватися нікуди. Люди там не хочуть воювати… Була б робота – процентів 95 пішло б з армії [“ДНР/ЛНР”]… І багато хто тікає. Це називається “ушел в Сочи” (СОЧ – “самовольное оставление части”, укр. СЗЧ – “Н”). Якщо виловили – будеш місяці чотири сидіти “на підвалі”, отримувати гроші й командиру віддавати”, – розповідав бойовик.

“А то приходить молодь, “15-тисячники” (бойовики із зарплатою в НЗФ 15 тис. рублів – 6900 грн. – “Н”), щоб тільки гроші отримувати…” – казав Ігор Солоід.

“Спеціально так роблять, нічого не запускають, щоб люди йшли воювали. Убивали таких самих православних, як і ми… Православний на православного… Брат брата”, – бідкався він.

Як відомо, в районі Горлівки стоїть так звана 3-тя окрема мотострілецька бригада 1-го армійського корпусу “ДНР” (3 омсбр “Беркут” 1 АК), в/ч 08803.

Горлівчанин каже, що “армію [російську] не бачив, але є інструктори з Росії”. “Вони командують нашим начальством, а наше начальство вже безпосередньо нами. Накази отримують усі від радників російських”, – розповів бойовик з ОРДО.

Солоід скаржився на некомплект у їхньому взводі: 15 людей разом із пораненими замість 22-х.

За його словами, підрозділ зайшов на позиції в районі Зайцевого (Верхня Жованка) ще 2 грудня 2016 року.

“Люди втомилися від війни, хочеться мирного життя і роботи… В Росії ми нікому не потрібні. А самі… Всі магазини [ватажка “ДНР” Олександра] Захарченка, всі бензоколонки…” – визнавав Солоід.

На камеру він закликав своїх однополчан скласти зброю і “хто куди, але тільки не воювати”, згадавши програму СБУ “склади зброю і здайся”.

“Всім велике спасибі (підрозділу ЗС України, який затримав – “Н”). Ніхто не принижує, не б’є. Чай, хліб дають, поїсти”, – визнав затриманий.

“ЯКЩО МЕНІ Є ВИПРАВДАННЯ І ПРОБАЧЕННЯ – ПРОШУ ПРОБАЧЕННЯ”, – СКАЗАВ ІГОР СОЛОІД.

Нагадаємо, в березні 2018 року в районі села Піски військовослужбовці ЗСУ затримали російського найманця “ДНР”, який вважав за краще здатися українським силовикам, ніж продовжувати службу в НЗФ.

Читайте також:
Російського бойовика “ДНР” Покусаєва, який блукав у тилу ЗСУ, посадили на 4 роки

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна