Стало відомо, як у тилу ЗСУ на Донеччині затримали найманця “ДНР” з Росії. ФОТО

Фото: ФБ 57 омпбр

Військовослужбовці 57-ї окремої мотопіхотної бригади ЗСУ затримали бойовика “ДНР” – громадянина Росії.
Про це повідомляє прес-служба 57 омпбр у “Фейсбуці”.

“Військовослужбовці 57 бригади захопили в полон бойовика незаконних збройних формувань, який виявився громадянином Російської Федерації. Таким чином, особовий склад бригади вкотре підтвердив свій високий професіоналізм та готовність виконувати покладені на нього завдання, а світовій спільноті в черговий раз показали, хто воює на стороні незаконних самоутворень, і яка в Україні “громадянська війна”, – йдеться в дописі 4 березня.

Документи, вилучені в затриманого:

Микола Покусаєв паспорт Микола Покусаєв ДНР Микола Покусаєв посвідчення
<
>

Українські військові показали фото затриманого, якого годують кашею, і продемонстрували знайдені при ньому документи – паспорт громадянина РФ і “тимчасове посвідчення особи ДНР”, видане 5 лютого 2018 року.

Затриманому 47 років (2 червня 1970 р.н.), його звуть Микола Анатолійович.

У документах сказано, що він механік-водій 2 МСБ (мотострілецького батальйону), звання – рядовий.

Микола Покусаєв

Користувач Necro Mancer написав у “Твіттері”, що ім’я та прізвище затриманого росіянина – Микола Покусаєв, він із села Яропольці Вейделевського району Бєлгородської області РФ.

Редактор сайту “Цензор” Юрій Бутусов із посиланням на військовослужбовців бригади також повідомив, що “воїн РФ пройшов непоміченим крізь бойові порядки бригади і був узятий в полон бійцями протитанкового артилерійського дивізіону в тилу українських військ”.

“Понад те, за запевненнями бійців бригади, П. блукав у нашому тилу кілька діб. Про існування блукаючого москаля українським військовим повідомили продавщиці сільських магазинів, до яких зайшов військовий зі зброєю в російському “цифровому” камуфляжі і, до жаху продавщиць, намагався купити продукти за російські рублі”.

Як розповів затриманий військовим, в “армії ДНР”, з якою він уклав контракт, йому обіцяли зарплату 15 тисяч рублів на місяць плюс форма і харчування.
“Але реальність виявилася сумною – частину грошей російські командири у солдатів потихеньку відбирають на всякі потреби, а скаржитися заборонено. У П. забирали гроші часто, тому він від безвиході регулярно з товаришами випивав”.

“Прикинувши, що й тут розбагатіти не вдасться, а кулю можна заробити від своїх навіть швидше, ніж від укрів, П. вирішив пробиратися додому не через російську, а через українську територію. Йому здавалося, що це безпечніше, найбільше він боявся, що командири зловлять і вб’ють…” – ідеться в дописі.

“Ось блукаючий москаль і взяв автомат і пішов собі просто в напрямку українських позицій. Та тільки на позиції не потрапив. І на мінне поле теж не потрапив, і з дозорами пильними не зустрівся. Дурням та п’яним щастить”, – розповів Бутусов, саркастично зазначивши, що “пощастило якось, адже оборона бригади незламна, муха не пролетить”.

ОНОВЛЕНО. Затриманий у зоні проведення АТО росіянин Покусаєв дає свідчення, повідомив 6 березня прес-центр штабу АТО.

“Наразі, росіянин Микола Покусаєв до дрібних деталей на папері згадує своє перебування на окупованих територіях, смакує українським борщем та знайомиться з тим, що про нього понаписували “брати по зброї”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що при затриманні у 47-річного росіянина знайшли повний комплект документів та споряджений автомат, він був одягнений в уніформу, поширену серед незаконних збройних формувань ОРДЛО.

У штабі АТО вказують, що проросійські ЗМІ розгорнули дискредитаційну кампанію проти найманця російсько-окупаційних військ.

“За їхньою версією, він і завербований СБУ божевільний педофіл, і злочинець, і асоціальна особистість. Насправді ж цей горе-вояка – яскравий приклад того хто здебільшого воює проти нас”, – йдеться в коментарі штабу АТО.

За їхніми даними, історія Покусаєва не відрізняється від багатьох інших: “Путін покликав воювати і я пішов”.

У штабі підкреслюють, що серед так званого командування російських-окупаційних військ вже давно введено практику списувати бійця заднім числом – аби не платити компенсацію родині.
“Останній такий приклад зафіксовано в одному з банд формувань на Приазовському напрямку, де найманця з позивним “Шиш(а)” 1996 року народження, який загинув 21 лютого, звільнили у той же день, але 17-м лютого. Без виплат родині за його злочинну роботу”, – йдеться в повідомленні.

Як відомо, 57 омпбр утримує ділянку на лінії розмежування в Донецькій області в районі сіл Піски, Водяне – до Красногорівки.

Читайте також:
Росія не хоче міняти Агєєва, засудженого в Україні за найманство

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна