Росія не хоче міняти Агєєва, засудженого в Україні за найманство

 

Російська влада не бере ніякої участі в долі військового ЗС РФ Віктора Агєєва, засудженого в Україні до 10 років ув’язнення за участь у терористичній організації “ЛНР”.
Про це в інтерв’ю Російській службі BBC розповів адвокат Агєєва Віктор Чевгуз. 

“Нульова [участь]. Я зустрічався з консулами [Росії] в Києві, і в Харкові, тому що у юрисдикції [харківського консульства] перебуває і територія Луганської області. Я приходив до них з листом про те, що скоїв Агеєв, просив їх вирішити питання про його обмін… Консул прямо говорить: “Ми не сторона процесу. Чого ми будемо його міняти? Ми його туди не посилали. Яке ми маємо відношення? Зв’язуйтеся з “ЛНР”, – розповів захисник.

Чевгуз повідомив, що відправляв листа в міністерство закордонних справ РФ, але досі не отримав жодної відповіді.

За словами адвоката, українська сторона готова обміняти Агеєва, але тільки на українців, які сидять у російських в’язницях, а не в ОРДЛО.

Віктор Чевгуз не сумнівається, що за таких умов обмін відбувся б.
“Незалежно від того, буде апеляція чи ні, президент помилує його, якщо буде домовленість забрати когось із наших хлопців з російських в’язниць. Тому є всі перспективи. Він буде обміняний, в цьому я не сумніваюся”, – розповів адвокат.

“Ми пропонували укласти угоду [зі слідством], але прокуратура не погодилася. Позиція президента [України] і влади така, що нічого російських найманців міняти на “ЛНРрівських” сепаратистів, треба міняти тільки на українців, які перебувають в російських в’язницях – Сенцова, Кольченка, Клиха, їх більше 40.
…Угода була готова. Військова прокуратура була готова підписати, але з Генеральної прокуратури надійшла вказівка: мовляв, буде готуватися другий список [на обмін] – росіян, яких будемо міняти на українських полонених”, – розповів Чевгуз.

При цьому адвокат стверджує, що “жодного доказу, що він (Агєєв) російський військовослужбовець, в матеріалах справи немає. Всі його свідчення про товаришів по службі [стосуються] таких же найманців, як і він”.

Як повідомляла “Новинарня“, 25 січня полоненого на Луганщині російського військового Віктора Агєєва Новоайдарський райсуд засудив до 10 років позбавлення волі.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна