Російського бойовика “ДНР” Покусаєва, який блукав у тилу ЗСУ, посадили на 4 роки

Микола Покусаєв

Красноармійський міськрайонний суд у місті Покровськ Донецької області засудив бойовика “ДНР”, громадянина Росії Миколу Покусаєва, якого в березні затримали українські військові, до чотирьох років позбавлення волі.
Як передає “Новинарня“, таке рішення суд ухвалив вже 1 червня – при тому що бійці артилерійського дивізіону 57 омпбр ЗСУ затримали росіянина в тилу сил АТО 4 березня.

Рішення суду викладене в Єдиному реєстрі судових рішень.

Уродженця с. Яропольци Вейделевського району Бєлгородської області РФ, громадянина Російської Федерації визнано винним за особливо тяжкою статтею – ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичній організації), а також ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України.

При тому, що ч. 1 ст. 258-3 ККУ передбачає покарання позбавленням волі на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна або без такої, Покусаєв отримав покарання “нижче нижчого”.

“…Враховуючи наявність декількох обставин, що пом’якшують покарання обвинуваченого та істотно знижують ступінь тяжкості вчинених злочинів – щире каяття, добровільне припинення ним своїх злочинних дій,  з урахуванням особи винного, який раніше відповідно до законодавства України до кримінальної відповідальності не притягався, має постійне місце мешкання, враховуючи відсутність тяжких наслідків від скоєного, приймаючи до уваги безпосередню роль та ступінь участі обвинуваченого у скоєнні інкримінованих останньому кримінальних правопорушень, непричетність до застосовування будь-якої зброї, загибелі людей, колегія суддів приходить до висновку щодо можливості застосування до обвинуваченого ст.69 КК України і призначення обвинуваченому покарання за ч. 1 ст. 258-3 КК України, – нижче від найнижчої межі, встановленої в санкціях зазначених статей”, – так суддя Інна Карабан пояснює свій вирок.

Покусаєв отримав 4 роки без конфіскації майна за тероризм, 3 роки – за зброю. “У відповідності до ч. 1 ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, остаточне покарання визначити у вигляді 4 (чотирьох) років позбавлення волі без конфіскації майна“, – йдеться у тексті вироку.

Там же нагадують, що 4 березня в селі Новий Труд Покровського району Донецької області, в зоні відповідальності 57 омбпр, був затриманий цей громадян Росії – який був вдягнутий у військову форму російського зразка та мав при собі автомат Калашникова АКМ-74 з чотирма спорядженими магазинами та набоями калібру 5,45 в кількості 120 штук. У нього були виявлені та вилучені також паспорт Російської Федерації, тимчасове посвідчення “ДНР”, страхове свідоцтво, свідоцтво про розлучення, екзаменаційна картка водія, квиток на автобус у напрямку Ростов-на-Дону – Донецьк, залізничний квиток у напрямку Самари, свідоцтво про підготовку водія, пластикова картка VISA “Сбербанку”.

Підсудний визнав, що на Донбас прибув із Самари через Ростов у пошуках роботи та вступив “на контракт” до НЗФ “ДНР”.

“Призначили його на посаду механіка водія в в/ч 08818, але направили на передову, де до його обов’язків входило обладнання окопів. Приблизно через двадцять днів він вирішив покинути службу та повернутися додому, гроші за свою службу не отримував. Приблизно тиждень йшов полями поблизу лінії розмежування, але його затримали 4 березня 2018 року військовослужбовці та передали СБУ, фізичного насильства до нього не застосовували…” – ідеться у вироку.

Фото: ФБ 57 омпбр

Журналістка Ольга Решетилова, яка перша виявила текст вироку щодо Покусаєва, зазначає у “Фейсбуці”, що суд у його справі вклався лише у два засідання.

Вона нагадує, що “цей громадянин РФ пройшов непоміченим повз нашу лінію оборони зі зброєю, бо тоді між позиціями двох батальйонів бригади була дірка”.

“І ось залишився цей громадянин РФ один, зі зброєю в тилу нашої бригади. Лазив він по тилах непоміченим тиждень, аж поки не почав пухнути з голоду, заходив в місцеві магазини і намагався розрахуватися рублями. Офігєвші продавщиці доповідали про таку аномалію військовим. Ну ті ніби його шукали, але безрезультатно.
А потім громадянин РФ, мабуть, зважив всі за і проти, і вирішив, що краще потрапити в полон, ніж померти від голодної холодної смерті і сам вийшов на бійців артилерійського дивізіону 57 омпбр. Вони його нагодували, допитали і передали СБУ”, – пише Решетилова.

Координатор “Медійної ініціативи за права людини”, вона зауважує, що в тексті вироку сказано, ніби “Покусаєв був затриманий доблесною СБУ. Дослівно: “під час проведення контррозвідувальних заходів, спрямованих на виявлення та попередження терористичних актів, діяльності незаконних збройних формувань та терористичних організацій, зведеною групою зі складу співробітників відділу АКРЗ та КЗВФ ОШ ЦУ СБ України в зоні проведення АТО”.

“Служба безпеки України, зізнавайтесь, хто там отримав премії і медальки за цього чудіка, який сам прийшов?” – запитує журналістка.

Читайте про інших бойовиків, затриманих у березні-квітні 2018:
ЗСУ взяли в полон ще одного бойовика “ДНР”:
Роман Толкущий з Єнакієвого. ВІДЕО

На Донеччині затримали раніше судимого бойовика “ДНР” з Макіївки. ВІДЕО

Під Горлівкою ЗСУ взяли в полон бойовика “ДНР”. Він просить вибачення. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна