На Донбасі бойовики обстріляли житлові будинки у селищі Золоте-5

 

Збройні формування Російської Федерації та їхні найманці продовжують вдаватися до практики підступних обстрілів населених пунктів на тимчасово окупованій території України, намагаючись звинуватити в цьому підрозділи Об’єднаних сил.

Як передає “Новинарня“, про це інформує українська сторона СЦКК.

“Подібні безвідповідальні та агресивні дії російсько-окупаційних військ, спрямовані на дискредитацію ЗСУ, та головне – загрожують життю мирного населення”, – йдеться у повідомленні.

За даними звіту СММ ОБСЄ, який опублікували 28 січня 2019 року, 26 січня  команда Місії зафіксувала кульові отвори в п’ятьох вікнах, що виходять на захід (один кульовий отвір на першому поверсі, два на третьому і ще два на четвертому) п’ятиповерхового багатоквартирного житлового будинку у селищі Золоте-5 (на заході від Луганська).

За твердженнями мешканки пошкодженої квартири на першому поверсі будинку, на той момент через стрільбу вона разом зі своїми двома онуками переховувалася в іншій кімнаті помешкання.

У сусідньому п’ятиповерховому багатоквартирному житловому будинку команда Місії зафіксувала ще один кульовий отвір у віконній рамі на другому поверсі з північного боку. За оцінкою спостерігачів СММ, пошкодження з’явилося нещодавно та утворилося внаслідок влучання боєприпасів стрілецької зброї.

За словами трьох мешканців будинків, вікна були пошкоджені надвечір 11 січня.

Крім того, 27 січня, на ігровому полі стадіону селища Золоте-5 за 60 м на південний схід від найближчого житлового будинку спостерігачі зафіксували свіжу вирву (діаметром 1,5 м), яка, за їхньою оцінкою, утворилася від розриву мінометної міни або снаряда безвідкатної гармати (типу СПГ), випущеного з північно-північного сходу.

Присутні на місці троє цивільних осіб повідомили команді Місії, що обстріл стався рано-вранці 27 січня поточного року.

При детальному вивчені відстані, профілю висот місцевості, тактико-технічних характеристик застосованого озброєння, напрямку з якого вівся обстріл, а також порядку розміщення позицій підрозділів Об’єднаних сил та збройних формувань Російської Федерації, стає зрозумілим про непричетність підрозділів Об’єднаних сил до обстрілу житлових будинків мирних мешканців Золотого-5, про які йдеться у черговому щоденному звіті СММ за 28 січня цього року.

Так, найближчі позиції підрозділів Об’єднаних сил, розташовані на віддаленні, що унеможливлює застосування стрілецької зброї, яке могло би спричинити зазначені вище пошкодження житлових будинків. У другому випадку, на напрямі з якого було випущено мінометну міну або постріл СПГ, підрозділів ЗСУ немає взагалі.

Зазначені факти вкотре свідчать про цілеспрямовані дії окупаційної адміністрації та збройних формувань Російської Федерації щодо подальшого загострення конфлікту, небажання дотримуватися режиму припинення вогню під час перемир’я та свідоме невиконання Мінських домовленостей.

Читайте також:
Кривава субота: 4 роки тому бойовики обстріляли мікрорайон “Східний” у Маріуполі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна