Кривава субота: 4 роки тому бойовики обстріляли мікрорайон “Східний” у Маріуполі

 

24 січня 2015 року в Маріуполі стався жахливий теракт. Тоді проросійські бойовики з “Градів” обстріляли житловий масив Східний.

Напад на мирний район забрав три десятки життів, пише “День”.

Цього дня чотири роки тому бойовики завдали удару з реактивних систем залпового вогню БМ-21 “Град” та “Ураган” по Орджонікідзевському району м. Маріуполя (мікрорайон “Східний”) та прилеглому до нього селища  Виноградне Волноваського району.

Внаслідок цього злочину загинуло 30 людей, з них 2 дітей, 108 – було поранено, пошкоджено 30 житлових будинків, 7 закладів освіти, об’єкти інфраструктури та лінію електропередач.

Також частково зупинив роботу металургійний комбінат “Азовсталь”. Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ встановила, що обстріл мікрорайону “Східний” був здійснений саме бойовиками “ДНР”.

Служба безпеки України навела докази, що обстріл житлових кварталів Маріуполя здійснювався з російської артилерії та за наказом офіцерів російської армії.

Ввечері 24 січня Україна попросила терміново зібрати Радбез ООН для прийняття рішень та заяви щодо ситуації на Донбасі. Проте, російська сторона заблокувала цю заяву.

У зв’язку з трагедією у Маріуполі, Указом Президента в Україні 25 січня 2015 року було оголошено днем жалоби.

У червні 2015 року в Маріуполі встановили пам’ятник жертвам обстрілу мікрорайону “Східний”.

Перший обстріл відбувся 24 січня 2015 року близько 09:25 за київським часом.

З артилерії було обстріляно блокпости Збройних сил України та житловий мікрорайон “Східний”. За остаточною інформацією, загинуло 30 людей, поранено 128, серед загиблих і поранених є діти.

118 людей зазнали поранення, серед них були діти. Пошкоджені були 79 великих об’єктів, з них 22 багатоповерхівки та 37 приватних будинків.

Загалом буквально за дві хвилини були повністю або частково зруйновані чи пошкоджені понад 200 будівель.

У 2015 році в СБУ повідомили, що з території Росії операцією безпосередньо керував начальник ракетних військ та артилерії Південного військового округу Збройних сил РФ генерал-майор Степан Ярощук.

У тимчасово окупованому Донецьку обстрілом керував полковник ЗС РФ Олександр Цаплюк, позивний “Горець”. Координацію дій російських реактивних дивізіонів здійснював підполковник ЗС РФ Максим Власов, позивний “Югра”.

Сьогодні, 24 січня, у місті день жалоби. О 9:00 у Маріуполі ввімкнули тривожні сирени, щоби вшанувати пам’ять загиблих.

Читайте також:
Італійський фотограф, який “зникав” під Маріуполем, опублікував потужний репортаж про ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна