Таємничий літак, який вдруге полетів з РФ у Венесуелу, раніше світився на незаконних рейсах у Крим

 

Російський літак Boeing 777-2Q8(ER) з бортовим номером VP-BJG авіакомпанії Nordwind Airlines, який 28 січня вилетів з аеропорту “Внуково” (Москва) до столиці Венесуели, раніше незаконно виконував рейси до окупованого РФ Криму і літав у Каракас ще в грудні.

Про це повідомив у “Фейсбуці” координатор моніторингової групи БФ “Майдан закордонних справ” та “Інституту чорноморських стратегічних досліджень” Андрій Клименко.

За його висновком, цей “Боїнг” чартерної авіакомпанії задіяний у втручанні Росії в події у Венесуелі – “не виключено, що саме ним перевозилися до Каракаса бійці сумнозвісної приватної охоронної компанії Вагнера”.

“Цей борт VP-BJG російської авіакомпанії Nordwind Airlines у вересні 2018 року здійснював пасажирські авіаперевезення до аеропорту Сімферополя в окупованій АР Крим і внесений до нашого «чорного списку» суден, що незаконно здійснюють польоти до окупованого Росією півострова. 3 грудня 2018 року цей же літак здійснив рейс із Москви до Каракаса й у зворотному напрямку”, – ідеться в повідомленні.

“Ще раз наголошуємо на доцільності запровадження міжнародних санкцій у сфері цивільної авіації щодо російських авіакомпаній та літаків, задіяних у незаконних авіаперевезеннях до та з окупованої АР Крим – треба вводити “стоп-лист” на обслуговування “кримських” бортів в аеропортах цивілізованого світу!” – зазначили в “Майдані закордонних справ”.

Андрій Клименко також навів коментар керівника “Майдану ЗС” Богдана Яременка: “Поява літака, який використовується росіянами для незаконних операцій (польоти в Крим, здійснення і підтримка окупації) в одній частині світу, в іншій частині планети свідчить, що війна Росії – тотальна. Усі складові взаємопов’язані”.

“Цей невеликий факт є, тим не менше, красномовною ілюстрацією того, що ігнорування агресії чи війни в одному місці, нездатність зупинити її, ефективно стримувати і реагувати викликатиме агресію і складнощі в іншому місці. Україна має скористатися цією нагодою, щоб максимально поширити інформацію про зв’язок між окупацією Криму і підривними антидемократичними спецопреаціями Росії в Венесуелі. Це тема для консультацій і з американцями, і з європейцями, які затято ігнорують тему розширення санкцій проти РФ”, – зауважив Яременко.

Читайте також:
Трамп провів переговори з опозиційним в.о. президента Венесуели Гуайдо

Політичне протистояння у Венесуелі, із вуличними протестами опозиції та вбивствами сотень протестувальників, тягнеться вже не перший рік на тлі економічного колапсу й загального зубожіння населення.
Позачергові президентські вибори відбулися 20 травня 2018 року. За даними влади, при явці 46% переміг чинний президент-соціаліст Ніколас Мадуро, який набрав 67,8%. Опозиція не визнала ці результати, так само протестували США, країни Заходу, більшість країн Латинської Америки. Мадуро визнали не більше 20 країн, зокрема путінська Росія.

Інавгурація Ніколаса Мадуро пройшла на тлі протестів лише 10 січня 2019 року. Після цього почалися нові вуличні виступи проти його влади.

За даними спостерігачів неурядової організації “Центр моніторингу за соціальною конфліктністю” (OVCS), під час акцій протестів 22 та 23 січня у країні загинули щонайменше 13 людей. Згодом число жертв подвоїлося.

23 січня спікер Національної асамблеї (парламенту Венесуели) Хуан Гуайдо на мітингу проголосив себе в. о. президента країни. Його визнали главою держави США, Канада, Австралія, Ізраїль, деякі країни ЄС. У свою чергу Мадуро підтримали Росія, Китай, Іран і Туреччина.

Мадуро назвав дії опозиції державним переворотом і оголосив про розрив дипвідносин зі США та повернення дипломатів. У відповідь на заклик США і ЄС провести нові вибори він заявив, що не має наміру залишати посаду президента Венесуели до закінчення терміну повноважень у 2025 році.

За час акцій протесту після переобрання на другий термін президента Ніколаса Мадуро кількість затриманих серед протестувальників перевищила півтисячі осіб.

Читайте також:
Росіяни з ПВК Вагнера прибули у Венесуелу захищати Мадуро, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна