“Били і знімали на відео”. Політв’язень Гриб розповів, як ФСБ затримувала його і Білорусі

 

Співробітники ФСБ РФ, які викрали громадянина України Павла Гриба на території Білорусі, били його, знімаючи процес на відео.

Про це український політв’язень розповів під час одного з судових засідань, йдеться в репортажі російської “Нової газети“.

За версією слідства, Гриба затримали в російському місті Ярцево Смоленської області (Гриб заперечує ці заяви).

Оперативників карного розшуку, які нібито провели затримання, суд допитував по відеозв’язку.

“Надійшла оперативна інформація, і ми приїхали на вокзал. На пероні побачили підозрілого молодика. Підійшли до нього, показали посвідчення, перевірили документи. У нього при собі був український паспорт. Оскільки він вів себе підозріло, запропонували йому проїхати з нами до відділку, він без проблем погодився. Пояснив, що їде чи то до своєї дівчини, чи то до знайомої. Справа було близько восьмої-дев’ятої вечора, точний час не пам’ятаю. Ми “відкатали” йому пальці – хлопець не опирався, не був у наручниках. Виявилося, що він у розшуку ФСБ”, – розповів слідчий Олександр Беспалов.

На запитання адвоката, що саме у Павлі насторожило оперативників, Беспалов відповів: “Він безцільно ходив по перону й дивився взад-вперед, на всі боки”.

Але український політв’язень спростовує слова російського силовика.

“Мене ці люди не затримували, я їх не знаю. В Ярцево я не приїжджав. Моє затримання було не 25 серпня, а 24, і не в Ярцево, а в Гомелі, Білорусі. Я був викрадений співробітниками ФСБ. Незнайомі люди закинули мене в мікроавтобус і вивезли за кордон”, – сказав Павло Гриб.

За словами Павла Гриба, відразу після зустрічі з росіянкою Тетяною Єршовою, із якою він познайомився в соцмережах, на автовокзалі в Гомелі його викрали співробітники ФСБ. Українець додав, що добре запам’ятав викрадачів і при зустрічі зміг би їх впізнати.

“Після розмови я пішов на автовокзал, щоб повернутися в Україну, проте мене зустріли невідомі люди. Їх було п’ятеро. Виглядали як звичайні люди – джинси, чорні куртки. Мені на голову натягнули капюшон, посадили в мікроавтобус і вивезли в ліс”, – розповів Гриб.

Українець розповів, що його били, знімаючи знущання на відео, і лише після цього повезли до слідчого на допит.

“Били по ногах і в живіт, знімали це на камеру; забрали документи і зворотний квиток. Потім повезли в якийсь спортивний зал. Пам’ятаю, там була шведська стінка. Мене погрожували повісити на неї вгору ногами. До рук прив’язали гирі. В туалет водили, але не давали ні пити, ні їсти. А вже потім – до слідчого”, – розповів політв’язень.

“Той прямо сказав: “Або ти визнаєш все, або залишаєшся ще тут”, – додав Гриб.

В якості доказів обвинувачення було показано відеозапис допиту Павла слідчими краснодарського УФСБ. На відеозапису допиту на руках українця видно садна й синці. “Видно ж, що до мене застосовувалася сила, і я не міг виразно нічого пояснити”, – говорить суду Павло Гриб.

Хоча слідчі на суді це очікувано заперечували і запевняли, що фізичне насильство до Грибу нібито не застосовувалося.

Допит дівчини, з якою зустрічався Гриб, Тетяни Єршової та її мами пройшов в закритому режимі, пише “Новая газета”.

“На першому допиті вона говорила, що свідчення за неї писав слідчий, вона лише підписувала. Мені вона пояснила це так: “Слідчий казав, що якщо я хочу допомогти Паші, то повинна підписати ці свідчення”. Я думаю, вони вводили в оману і Тетяну, і Пашу. На останньому допиті Таня спочатку тільки плакала. Виразно вона нічого не могла сказати, її часто заспокоювали. Потім, коли в черговий раз на неї натиснули, вона вийшла і просто сказала, що підтверджує свідчення, зачитані прокурором. Ті самі, які їй давав підписувати слідчий – написані сухою юридичною мовою”, – розповіла про допит Тетяни Єршової адвокат Марина Дубровіна.

Читайте також:
Денисова звернулася до єврокомітету через знущання над полоненим Грибом

Як повідомляла “Новинарня“, 28 серпня 2017 року член громадської ради Державної прикордонної служби України, колишній офіцер ДПСУ Ігор Гриб заявив про зникнення свого 19-річного сина.
За його словами, 24 серпня Павло поїхав до білоруського Гомеля на зустріч з дівчиною, з якою познайомився і спілкувався тільки у соціальних мережах. Дівчина ж мала приїхати на зустріч з Росії, із Сочі.

У Гомелі батько з’ясував, що Павло перебуває в розшуку за ст. 205 Кримінального кодексу РФ (терористичний акт), а ініціатором розшуку є ФСБ РФ по Краснодарському краю (Сочі).

Пізніше сам Павло розповів, що на автостанції Гомеля його викрали невідомі в цивільному і передали іншим невідомим людям у лісі. Більше доби його тримали в приміщенні без вікон, після чого відвезли в Смоленську область РФ, де оформили арешт за російськими законами.

7 вересня стало відомо, що Павло утримується у слідчому ізоляторі № 5 в Краснодарі.
Суд у Краснодарі постановив заарештувати Павла до 17 жовтня.

Влада Росії намагається звинуватити його в тому, що він планував теракт на шкільній лінійці в Сочі.

15 вересня у МЗС повідомили, що Гриба перевели зі слідчого ізолятора до медичної установи. 16 вересня його повернули до слідчого ізолятора.

Хлопець має важку вроджену хворобу – портальну гіпертензію, кавернозну трансформацію воротної вени – та потребує щоденного специфічного лікування. Він заявляв, що не отримує призначених йому ліків і турбується про своє здоров’я.

11 жовтня до хлопця не допустили українських лікарів.

18 жовтня арешт Гриба продовжили до 4 січня 2018 року. А надалі – до 4 березня, потім – до 4 липня і далі.

У грудні 2018 року адвокат Гриба Марина Дубравіна заявила, що Павло практично втратив зір, у нього погіршилася пам’ять.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна