“Майже осліп, з’явився цироз печінки”. Стан 20-річного політв’язня Гриба погіршується

 

Стан українського політв’язня Павла Гриба, якого утримують у Росії за звинуваченням у “підготовці теракту”, погіршується – він практично втратив зір, погіршилася пам’ять.

Про це повідомила адвокат Гриба Марина Дубровіна в інтерв’ю “Главкому“.

“Я не медик, щоб ставити діагноз, але навіть за зовнішніми ознаками видно, що стан Павла погіршується. Якщо порівняти з тим, що було у грудні минулого (2017) року, коли я почала захищати його в суді, і тим, що є зараз, не обов’язково бути лікарем, щоб зрозуміти: здоров’я хлопця здає”, – зазначила вона.

За словами Дубровіної, зір Гриба значно погіршився, він практично осліп.

“Він часто просто нездатний прочитати документи, які я йому передаю, навіть обличчя людей йому важко розгледіти. Павлу складно брати участь у судових засіданнях, оскільки він навіть свідків бачить погано”, – додала адвокат.

Дубровіна зазначила, що Гриб “почав погано орієнтуватися: навіть дуже прості речі мені треба йому пояснювати по кілька разів”.

“Не знаю, що на це впливає, можливо, всьому виною сильне нервове напруження. Погіршилась пам’ять, він погано запам’ятовує”, – зауважила вона.

Дубровіна також заявила, що Гриба не оглядають медики.

“З моменту ув’язнення у 2017 році він перебував у СІЗО, де лікарі писали стандартні висновки, дуже прості за змістом: «почувається добре, скарг немає, діагноз такий-то, може утримуватися під вартою».
Останнє медичне обстеження йому проводили 28 квітня 2018 року, після цього були зроблені аналізи, які оплатили батьки Павла і результати яких отримали у грудні. На основі результатів цих аналізів лікар Василь Притула і зробив висновок”, – додала адвокат.

Раніше батько Павла, Ігор Гриб, повідомив, що стан здоров’я його сина погіршується. Він навів відповідний медичний висновок, зроблений професором Василем Притулою на підставі результатів обстежень, проведених у консультативно-діагностичному центрі Ростова-на-Дону.

Згідно з документом, у Гриба прогресує портальна гіпертензія, спленомегалія і гіперспленізм (збільшення розміру селезінки), з’явився цироз печінки і знизилась згортальна функція крові.

“Крім того, у Гриба П.І. можливе загострення виразкового процесу дванадцятипалої кишки, або наявність такого у шлунку”, – йдеться у висновку.

Професор також наголошує, що, враховуючи умови утримання політв’язня у СІЗО, такий стан його здоров’я загрожує появою кровотечі “як з варикозно-розширених вен стравоходу, так і з виразок шлунку чи дванадцятипалої кишки, що критично небезпечно для життя”.

12 грудня Північно-Кавказький окружний військовий суд РФ відклав розгляд справи Гриба через різке погіршення його здоров’я.

“12 грудня 2018 року. Чергове засідання Північно-Кавказького окружного військового суду так і не відбулось. У Павла сильний біль в животі, рвота, підвищена температура тіла”, – написав тоді його батько.

За словами Ігоря Гриба, “швидка допомога” ніякої допомоги його сину надати не змогла. Тоді судове засідання перенесли на 21 грудня.

Як повідомляла “Новинарня“, 28 серпня 2017 року член громадської ради Державної прикордонної служби України, колишній офіцер ДПСУ Ігор Гриб заявив про зникнення свого 19-річного сина.
За його словами, 24 серпня Павло поїхав до білоруського Гомеля на зустріч з дівчиною, з якою познайомився і спілкувався тільки у соціальних мережах. Дівчина ж мала приїхати на зустріч з Росії, із Сочі.

У Гомелі батько з’ясував, що Павло перебуває в розшуку за ст. 205 Кримінального кодексу РФ (терористичний акт), а ініціатором розшуку є ФСБ РФ по Краснодарському краю (Сочі).

Пізніше сам Павло розповів, що на автостанції Гомеля його викрали невідомі в цивільному і передали іншим невідомим людям у лісі. Більше доби його тримали в приміщенні без вікон, після чого відвезли в Смоленську область РФ, де оформили арешт за російськими законами.

7 вересня стало відомо, що Павло утримується у слідчому ізоляторі № 5 в Краснодарі.
Суд у Краснодарі постановив заарештувати Павла до 17 жовтня.

Влада Росії намагається звинуватити його в тому, що він планував теракт на шкільній лінійці в Сочі.

15 вересня у МЗС повідомили, що Гриба перевели зі слідчого ізолятора до медичної установи. 16 вересня його повернули до слідчого ізолятора.

Хлопець має важку вроджену хворобу та потребує щоденного специфічного лікування. Він заявляв, що не отримує призначених йому ліків і турбується про своє здоров’я.

11 жовтня до хлопця не допустили українських лікарів.

18 жовтня арешт Гриба продовжили до 4 січня 2018 року. А надалі – до 4 березня, потім – до 4 липня і далі.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна