Мінекономрозвитку пропонує Порошенкові ветувати закон про продовження земельного мораторію

 

Мінекономрозвитку пропонує президенту України застосувати право вето щодо Закону України №2666-VIII, яким продовжується заборона продажу сільськогосподарських земель до 1 січня 2020 року.

Про це повідомляється на сайті міністерства.

У середу, 23 січня, відповідний висновок Мінекономрозвитку підписав перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів.

МЕРТ посилається на статтю 41 Конституції та рішення Європейського суду з прав людини, який визнав, що абсолютна заборона продажу або будь-якого іншого способу відчуження земель сільськогосподарського призначення в Україні порушує положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

“За оцінками Світового банку, запровадження ринку землі створило б можливості для зростання ВВП України щороку на додаткових 0,6-1,6 відсоткових пунктів та дозволило б залучати близько 1,5 млрд доларів додаткових інвестицій на рік, надати поштовх до розвитку сільськогосподарського та фінансового секторів та сільської місцевості”, — йдеться у повідомленні МЕРТ.

“З іншого боку, відсутність ринку землі погіршує добробут 6,9 млн. українців-власників земельних паїв. В умовах послабленої конкуренції через відсутність ринку землі, власники отримують за оренду ділянок плату, яка занижена уп’ятеро: 50 доларів за га на рік замість 250 доларів за га — як у Болгарії чи Польщі”, — зазначили у міністерстві.

МЕРТ вказує на те, що відсутність ринку землі спонукає фермерів інвестувати в вирощування переважно однолітніх культур — соняшник або рапс, які найбільше виснажують землю.

Тільки з 2004 року по 2012 рік Україна втратила до 43 тис. га площ багаторічних культур.

За розрахунками Світового банку, інвестуючи в однолітні культури замість багаторічних, фермер щороку втрачає близько 1 тис. доларів доданої вартості з кожного га.

За оцінками Центру економічної стратегії, місцеві громади та державний бюджет щороку недоотримують близько 2,8 млрд. грн. податкових надходжень через відсутність легального оформлення угод з фактичного продажу земельних ділянок.

Читайте також:
Верховна Рада продовжила мораторій на продаж землі до 2020 року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна