16 січня Дзвін пам’яті вдарив вісім разів. Як помирали бійці у 2015-му

 

Січень – місяць великих втрат українських військ в АТО. Сьогодні, 16 січня, на щоденному ранковому церемоніалі на території Міністерства оборони Дзвін Пам’яті вдарив вісім разів. Саме стільки військовослужбовців ЗСУ загинули в ході бойових дій цього дня в різні роки. Точніше, одного року – 2015-го.

Як повідомили в Міноборони, 16.01.2015 загинули: капітан 1 рангу ОЛЕФІРЕНКО Юрій Борисович, старший сержант ШТАНСЬКИЙ Микола Миколайович, старші солдати ОЛЕФІР Олександр Павлович та ТИГНЯН Володимир Олександрович, солдати БОСИЙ Олександр Любомирович, КАРАКУЛА Віталій Олександрович, СЛОБОЖЕНКО Сергій Володимирович та СУСЛОПАРОВ Олександр Олександрович.

Як відомо, бійці Штанський, Босий, Каракула, Слобоженко із 44-ї артбригади полягли під час обстрілу з російського РСЗВ “Град” у районі Дебальцевого поблизу села Одрадівка.

Снайпер-“кіборг” Олександр Олефір з 93 омбр поліг у боях в Донецькому аеропорту. У деяких джерелах вказана дата смерті – 20 січня, в останні дні оборони ДАПу. Того дня був другий вибух у новому терміналі. Аж 26 березня тіло військового з Київщини було знайдене під завалами.

Командир 73-го морського центру спеціального призначення Юрій Олефіренко загинув в авто під мінометним обстрілом у районі Гранітне-Миколаївка, за 40 км від Маріуполя, прикривши собою трьох бійців.  Четверо побратимів тоді отримали поранення.

Олексанр Суслопаров із 17 отбр загинув на блокпосту смт Станиця Луганська, біля річки Сіверський Донець, коли місцевий пенсіонер “подарував” військовим банку меду із тротиловою шашкою всередині. Коли солдати відкривали банку, вибуховий пристрій спрацював. Один військовослужбовець загинув, ще двоє отримали поранення.
Терориста затримали через місяць під час спроби другого теракту та засудили до 15 років позбавлення волі з конфіскацією. Україна не віддала ув’язненого “Діда” за обміном в ОРДЛО.

Смерть Володимира Тигняна (механік-водій бронегрупи 300-го навчального танкового полку 169-го навчального центру Сухопутних військ ЗСУ (Десна)) настала поблизу кургану Гостра Могила, неподалік від селища Польове Шахтарського району Донеччини.. Після мінометного обстрілу бойова машина Тигняна вийшла з ладу та з’їхала у ставок. Двом членам екіпажу вдалося вибратись, а Володимира вони не змогли витягти – заклинило люк…

На ритуалі вшанування полеглих були присутні родичі загиблих героїв, керівництво МОУ та Генерального штабу, офіцери та працівники структурних підрозділів Міноборони і ГШ, військовослужбовці Київського гарнізону та курсанти військового ВНЗ.

Присутні поклали квіти до Стели Пам’яті.

Фото: МОУ

Зала пам’яті захисників України на території МОУ споруджена таким чином, щоб усі пересічні громадяни могли зайти сюди та віддати шану своїм захисникам.

Читайте більше:
Подзвін 333 дні на рік. МОУ започатковує церемоніал вшанування полеглих воїнів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна