Україна не віддала в ОРДЛО діда, який підірвав бійців ЗСУ банкою з медом

 

Пенсіонер з Луганщини, засуджений до 15 років позбавлення волі за “медовий” теракт на блокпосту ЗСУ, залишається на “зоні” в Рівненській області.
Інформація про передачу його бойовикам під час обміну не відповідає дійсності.

Про повідомив начальник Городищанської колонії Юрій Луцюк, передає “Громадське“.

За його словами, засуджений перебуває у колонії, ніхто його на обмін не возив.

Перед цим 28 грудня ТСН повідомила, нібито в’язня передали під час обміну бойовикам “ЛНР”.

Як повідомляла “Новинарня“, вдень 17 січня 2015 року на блокпост сил АТО у Станиці Луганській прийшов літній чоловік, який назвався місцевим жителем, залишив біля військових 3-літрову банку меду, подякував їм за службу і пішов. Коли солдати спробували відкрити мед, банка вибухнула – всередині було закладено вибуховий пристрій, з якого дід попередньо висмикнув чеку.
Двоє військових отримали важкі поранення, третій – боєць 17-ї танкової бригади Олександр Суслопаров – помер дорогою до лікарні. Вдома на нього чекали четверо дітей і вагітна дружина.

“Діда” затримали 10 лютого 2015 року , коли він, маючи при собі тротилову шашку, яка була замаскована у пластиковому відерці з медом, та запал від ручної гранати УЗРГМ-2, намагався перетнути блокпост ЗС України у Станиці Луганській.

“Діда” впізнали і на суді в Сватовому 30 березня 2016 року визнали винним у злочинах, передбачених ч. 3 ст. 258 (“вчинення терористичного акту, що призвів до загибелі людини”) та ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 258 (“незакінчений замах на повторне вчинення терористичного акту”) Кримінального кодексу України.

Терориста засуджено до 15 років позбавлення волі з конфіскацією усього належного майна.

Засуджений – уродженець села Миколаївка Станично-Луганського району, непрацюючий, раніше не судимий. Суд встановив, що пакет із вибухівкою був переданий йому не встановленою у ході судового слідства особою.

Бойовики неодноразово вносили “Діда” до списків на обмін. Однак, як відомо, Україна не віддає ОРДЛО злочинців, які здійснили особливо важкі злочини.

“Цей чоловік не кається і заявляє, що готовий і далі вбивати українців”, – повідомляла свого часу Ірина Геращенко, уповноважена президента України з питань мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.

Як інформувала “Новинарня“, в середу, 27 грудня, біля Горлівки відбувся великий обмін полоненими й утримуваними особами між Україною й ОРДЛО. Було звільнено 74 особи, які перебували в полоні на непідконтрольних територіях Донбасу, із них в Україну виїхали 73 людини (зокрема 32 військовослужбовці).
У свою чергу Україна передала на Донбас 233 особи. Серед них не було громадян інших держав, зокрема росіян.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна