“Ненависть вбиває”. Тисячі поляків вийшли на мовчазний протест після смерті мера Гданська

 

Увечері в понеділок, 14 січня, у Гданську, Варшаві й деяких інших польських містах тисячі людей вийшли на мовчазні маніфестації проти ненависті й насильства. Такою була реакція на вбивство мера Гданська Павла Адамовича.

Як повідомляє “Газета виборча”, у Гданську багатотисячний мітинг проти ненависті “виглядав дивовижно”. Наприкінці демонстрації соліст виконав знамениту пісню “Звук тиші” Саймона і Гарфункеля. Величезний натовп гданчан завмер у жалобі за своїм мером.

Міський голова Варшави Рафал Тшасковський запросив мешканців столиці на зустріч біля Палацу культури і науки ще до того, як надійшла звістка про смерть Адамовича.

Демонстрація у Варшаві

Люди запалили свічки під гаслом “Стоп ненависть”.

У Варшаві оголосили триденну жалобу у зв’язку з гданською трагедією.

Тим часом співробітники поліції у Варшаві повідомили, що в другій половині дня затримали 72-річного чоловіка, який зателефонував до Центру допомоги сім’ї і погрожував, тим, що “Адамович помер сьогодні, а [президент] Анджей Дуда може померти завтра”.

Напад на мера Гданська відбувся в неділю ввечері під час благодійного концерту. Нападник Стефан В. вибіг на сцену і кілька разів ударив ножем політика.

Як повідомляла “Новинарня“, 13 січня 53-річний мер-ліберал польського міста Гданськ Павел Адамович отримав три ножові поранення на сцені під час концерту Великого оркестру святкової допомоги.
Психічно неврівноважений 27-річний нападник Стефан В., раніше судимий за грабіж банку, вразив міського голову ножем у серце. При цьому В. кричав: це розплата за те, що його посадили до в’язниці у час перебування при владі партії “Громадянська платформа”, до якої входив Адамович.
Павлу Адамовичу зробили операцію на серці, але вдень 14 січня він помер.

Читайте також:
Українка в Польщі про причини нападу на мера Гданська: “стан Адамовича важкий, стан польського суспільства – не кращий”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна