Українка в Польщі про причини нападу на мера Гданська: “стан Адамовича важкий, стан польського суспільства – не кращий”

 

Олена Бондаренко
українська журналістка, перекладачка (постійно живе у Кракові)

(FB)

Мера міста Гданська Павла Адамовича ударили ножем у серце на сцені під час фіналу концерту Великого оркестру святкової допомоги. Це велике потрясіння для польського суспільства з багатьох причин.

Найперше оглядаються на політику, яка за ПіСу (консервативна правляча партія в Польщі – “Право і справедливість” – “Н”) є дуже агресивною в пошуку ворога і нетолерантною до кожного інакшого.

І так, ПіС вів негарну боротьбу з WOSP (Великий оркестр святкової допомоги), який поляки дуже шанують і пишаються, що можуть долучитись до благочинності цієї фундації.

Адамович – спокійний, мудрий юрист, прихильник сильного самоврядування. Активно виступає за власну політику міст, навіть міжнародну, підтримує ЛГБТ і емігрантів (більшість яких у Гданську – це українці). Говорить про Гданськ як простір свободи та рівності. Його переобирають мером з 1998 року.

Поляки досить заколисані безпечним життям. І ось настає момент, коли якийсь неадекват може потрапити на сцену благодійної акції з ножем.

З моїх особистих спостережень, як не прикро це казати, політика останніх років сильно зіпсувала Польщу. Загравання з радикалами, потурання примітивізму спричинило розквіт маргінесу. Агресивного, тупого, категоричного. Маргінес ніколи нічого не створює. Це страшна деструкція. Тупа маса вирішує, що “Польща для поляків”, “їб@ати поліцію” чи “Адамович має вмерти” і лізе з ножем до серця.

У інтелігентних людей шок. Політики кидають гидкі коментарі.

Стан Адамовича важкий, операція на серці тривала п’ять годин. Але і стан Польщі важко назвати оптимістичним.
Особисто мені дуже-дуже прикро.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна