Томос у Вінниці: Порошенко подякував рідній області за найактивніший перехід до ПЦУ

 

Президент Петро Порошенко в рамках поїздки до Вінниці в неділю, 13 січня, взяв участь у подячному молебні за отримання томосу, що відбувся у Спасо-Преображенському кафедральному соборі обласного центру.

До храму було внесено томос про автокефалію Православної церкви України.

Як повідомляє прес-служба президента, молебень відслужили предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній та митрополит Вінницький і Барський Симеон, який перейшов до Помісної церкви з Московського патріархату.

Після молебню президент звернувся до присутніх у соборі, та висловив подяку за те, що на сьогоднішній день Вінниччина посідає перше місце за кількістю парафій, які вирішили приєднатися до ПЦУ.

Він привітав із різдвяними та новорічними святами, відзначивши, що цього року ці святкові дні особливі.

“Світлі дні Різдва Христового є одними з найщасливіших у році. Але цього року Різдво ми святкуємо по-особливому, бо Господь дарував нам величезний подарунок, про який покоління українців століттями молилися. Але саме нам з вами випало щастя бути свідками… Ні, не свідками – бути учасниками процесу створення об’єднаної, автокефальної, помісної, ключове слово – української, святішої церкви”, – зазначив Порошенко.

Як інформувала “Новинарня“, першим містом після Києва, яке побачило томос після його підписання в Стамбулі, стало Рівне 10 січня.

Вінниця – другий обласний центр на шляху томосу.

Свято-Преображенський кафедральний собор у Вінниці (початково – Костел домініканців) від 1990-го до середини грудня 2018 року був головним храмом Вінницької єпархії УПЦ Московського патріархату. З грудня 2018-го перебуває під юрисдикцію Православної церкви України.

Дивіться карту переходів парафій до ПЦУ:

За різними підрахунками, наразі до ПЦУ по всій Україні перейшли уже понад 60 парафій УПЦ МП.

Читайте також:
Після переходу до ПЦУ парафіям на Буковині збережуть звичну мову богослужіння

Від скелі до Чуда.
Ще шість парафій МП на Вінниччині перейшли до Помісної церкви

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна