Томос повернувся в Україну. І вже приїхав до Рівного

 

Томос про автокефалію Православної церкви України повернувся в Україну. Як передає “Новинарня“, його було продемонстровано в четвер, 10 січня, під час подячного молебню у Свято-Покровському кафедральному соборі міста Рівне, який відслужив почесний патріарх ПЦУ Філарет. У храмі був присутній президент Петро Порошенко.

Томос був урочисто внесений у собор і розміщений на спеціальному підвищенні біля царських воріт.

У своїй промові в храмі президент Порошенко відзначив, що Рівненщина першою має змогу побачити томос про автокефалію ПЦУ, який “ще вчора був скріплений підписами всіх членів Синоду Вселенського патріархату, а сьогодні він вже повернувся в Україну”.

Він наголосив, що “томос є свідченням того, що Україна набула волі, незалежності”, подякував за молитви підтримки і любов до України.

Окремо президент подякував Святійшому Філарету. “Можна було би докладати безліч зусиль, але якщо би 25 років тому Його Святість не заклав фундамент у вигляді церкви, на базі якої з’явилася [нова церква] і об’єдналася разом з УАПЦ, ієрархами УПЦ МП, то це все було би неможливим. І от за віру в Україну і в нашу церкву, за рішучі дії на захист України прийняв рішення нагородити Святійшого Патріарха Філарета найвищим званням – Герой України”.

Присутні заспівали “Многая літа”, колядку “Нова радість стала”, вигукували “Слава Україні!”

У свою чергу Філарет вручив Петрові Порошенку церковний орден святого апостола Андрія Первозваного.

“Попередні президенти теж багато робили для отримання томосу, але не досягли цього. А Петро Олексійович своєю мудрістю та наполегливістю досяг своєї мети. І ми дякуємо Вам”, – сказав багаторічний глава Київського патріархату.

Він зауважив, що УПЦ КП тривалий час “стукала в двері Вселенського патріарха, але вони не відчинялись”. “А чому вони відчинились? Бо Бог створив такі умови, при яких Вселенський патріарх не міг вчинити інакше… Ми дякуємо, насамперед, Богу за це”, – додав він.

Як інформувала “Новинарня“, в суботу, 5 січня у Стамбулі, в патріаршому храмі Святого Георгія, відбулася церемонія підписання Вселенським патріархом Варфоломієм томосу про автокефалію Православної церкви України. Було оприлюднено його переклад із старогрецької.

6 січня документ було передано митрополиту Київському Епіфанію під час співслужіння його та патріарха Варфоломія.

На різдвяній літургії в Софійському соборі 7 січня томос уперше показали українській громадськості, після чого грамоту тимчасово забрали до Стамбула, аби її підписали на Фанарі всі члени Синоду ВП. Таке підписання відбулося 9 січня.

Раніше, 11 жовтня, за результатами Синоду в Стамбулі, Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.

Томос буде виставлено в соборі Святої Софії в Києві щодня з 8-ї до 18-ї години.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна