Від скелі до Чуда. Ще шість парафій МП на Вінниччині перейшли до Помісної церкви

 

У Вінницькій області ще шість парафій, які раніше перебували в Українській православній церкві Московського патріархату, приєдналися до об’єднаної Православної церкви України.

Як повідомили у прес-службі Вінницько-Барської єпархії, ідеться про парафії, розташовані у Вінниці, Козятинському, Калинівському і Вінницькому районах.

Зокрема, у Вінниці до Православної церкви України приєдналася парафія скельного Свято-Троїцького храму, розташованого в колишньому командному бункері радянської армії, у гранітних скелях на березі Південного Бугу.

“Громада храму майже стовідсотково підтримала свого настоятеля протоієрея Олексія Волкова, який запропонував визначитися, чи залишатися надалі в єдності з Московським патріархатом, чи приєднатися до помісної автокефальної Православної церкви України. Вибір був зроблений на користь Української церкви”, – йдеться в повідомлені.

Зазначається, що отець Олексій відомий у Вінниці як активний місіонер, а також як капелан-волонтер, який першим зі священиків Вінниччини ще у 2014 році.

Крім того, свій вибір на користь ПЦУ зробила громада храму Різдва Пресвятої Богородиці села Махнівка Козятинського району. Ініціатива переходу тут належала самій громаді, яку підтримав настоятель протоієрей Андрій Кіпер.

Також на користь ПЦУ визначилася парафія храму Чуда архістратига Божого Михаїла в Хонях смт Вороновиця Вінницького району.
Рішення тут було прийняте після обговорення на загальних зборах релігійної громади. Кілька гостей із сусідньої парафії, яка залишилася в МП, намагалися агресивно агітувати проти Православної церкви України, та їхні спроби не мали успіху – за помісну Православну церкву України проголосували 60 парафіян разом зі своїм настоятелем протоієреєм Володимиром Мельниковичем.

Одностайно підтримали пропозицію приєднатися до Помісної церкви і на іншій парафії отця Володимира – в селі Іванівка Вінницького району.

23 грудня відбулися збори парафії у населеному пункті Сальник Калинівського району Вінницької області, на яких було розглянуте питання приєднання парафії до юрисдикції Православної церкви України. Після обговорення і обміну думками, парафіяни підтримали пропозицію настоятеля парафії протоієрея Георгія Дончака і проголосували за вхід своєї громади у Православну церкву України.

Того ж дня відбулися збори у ще одній парафії Калинівського району – в селі Гущинці, де майже 150 парафіян разом із настоятелем протоієреєм Олегом Кожушним проголосували за приєднання до єдиної канонічної автокефальної Православної церкви України.

Як повідомляла “Новинарня2, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков у Києві обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної православної церкви в Україні (ПЦУ). 6 січня у Стамбулі він отримає томос про автокефалію від Вселенського патріарха Варфоломія.

У соборі брав участь зокрема митрополит Вінницький і Барський Симеон (від УПЦ МП), який балотувався на главу єдиної церкви і показав високий результат.

Вселенський патріархат, відповідаючи на лист з України, зберіг єпархії за митрополитом Симеоном.

16 грудня Симеон повідомив про перехід під юрисдикцію ПЦУ Спасо-Преображенського кафедрального собору Вінниці.

21 грудня у Вінницькій області ще три парафії, які раніше перебували під юрисдикцією УПЦ Московського патріархату, приєдналися до новоствореної Православної церкви України.

За деякими підрахунками, наразі до ПЦУ по всій Україні перейшли вже щонайменше 22 парафії УПЦ МП.

Мапа переходів:

Читайте також:
На Львівщині ще три парафії МП перейшли до єдиної церкви

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна