Незаконний вплив: спецпрокурор Мюллер розслідує дії українських політиків на інавгурації Трампа

 

Присутність політиків і бізнесменів з України на інавгурації президента США Дональда Трампа зацікавила спецпрокурора Роберта Мюллера, який розслідує ймовірне втручання Росії в американські вибори 2016 року.

Про це 10 січня повідомило американське видання “Нью-Йорк таймс”.

За даними газети, підлеглі Мюллера провели опитування низки свідків з метою з’ясувати, як деякі з громадян України отримали запрошення на інавгурацію. Крім того, прокурорів цікавило, з ким зустрічалися українці, перебуваючи у США, і які питання обговорювали.

Як зазначає “Нью-Йорк таймс”, на інавгурації Дональда Трампа, що відбулася 20 січня 2017 року, був присутній “щонайменше десяток українських політичних діячів і бізнесменів”. Деякі з них організовували зустрічі в Trump International Hotel із впливовими республіканцями Конгресу та близькими союзниками президента.
Видання наголошує, що деякі візитери з України позиціонували себе як посередники, які могли б допомогти в нормалізації відносин Росії та України й знятті антиросійських санкцій та вплинути на нову адміністрацію США.

Зазначається, що одним із таких українців, присутніх на балу в Центрі зібрань імені Волтера Вашингтона, був депутат Верховної Ради Сергій Ківалов.
Видання публікує його фото з “Фейсбуку”, зроблене 21 січня 2017 на “Балу свободи” у Вашингтоні.

Ще один названий газетою український політик-олігарх, присутній на інавгурації Трампа – Сергій Льовочкін.

“Федеральні прокурори запитували свідків про те, як деякі українці отримали доступ до інавгураційних подій, із ким вони зустрічалися під час перебування в Сполучених Штатах та що вони обговорювали – включаючи питання про різні пропозиції мирного плану”, – ідеться в статті.

Ще одним предметом запитань було те, чи робили іноземці з України та інших країн приховані пожертви до інавгураційного комітету (федеральний закон забороняє іноземцям брати участь в інаугураційному комітеті, хоча вони можуть бути присутніми на цих заходах).

Адвокати Пола Манафорта, колишнього керівника виборчої кампанії Трампа, якому виплатили десятки мільйонів доларів політики, пов’язані з лобіюванням російських інтересів, показали в судових документах, що їхній клієнт обговорював мирний план між Україною та Росією із діловим партнером, пов’язаним із російською розвідкою. Такою особою був громадянин Росії Костянтин Килимник (Кілімнік).

Як відомо, основне завдання команди Роберта Мюллера – з’ясувати, чи існувала змова між передвиборчим штабом Дональда Трампа та Російською Федерацією.
Мюллер уже домігся висунення обвинувачень кільком особам, проте ці обвинувачення не мають стосунку до втручання у вибори 2016 року.

Читайте також:
Ахметов і Льовочкін могли отримувати від Манафорта дані соцопитувань зі США за гроші, – CNN

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна