Звільнений в Ірані моряк Новічков повернувся в Україну

 

Український моряк Андрій Новічков, якого в Ірані звинувачували у вбивстві матроса на судні Arezoo, повернувся в Україну. Його урочисто зустріли в аеропорту “Бориспіль” уранці в четвер, 10 січня.

Як передає “Громадське”, Новічкова обміняли на громадянина Ірану Алі Джадуея, якого в Україні засудили за шпигунство. За словами представників зовнішньої розвідки, він уже повернувся до Ірану опівночі середи.

Про подробиці обміну Новічков відмовився говорити.

Андрія в Ірані звинуватили у вбивстві іранського матроса на судні Arezoo, де він був старшим помічником капітана. Інцидент стався 2016 року в Південно-Китайському морі неподалік Шанхая. За словами українця, моряк йому грубив, намагався вдарити, після чого вистрибнув за борт. Тоді судно зупинили, почали пошуки, однак матроса так і не знайшли.

“У мене не було з ним жодних конфліктів. Які можуть бути конфлікти з начальством? А людині, яка на повному ходу стрибає в море, не місце на судні”, — сказав Новічков.

Зараз моряк їде до Одеси — там його чекає бабуся Олена Миколаївна, яка ініціювала обмін на іранця.

Зазначається, що в лютому 2017 року Андрія Новічкова вивели на берег в Ірані та доставили до поліції, де від нього вимагали зізнання у вбивстві матроса. Відтоді Новічков був за ґратами. Восени 2017-го моряк оголосив голодування, а на 11-й день його звільнили з-під варти під особисте зобов’язання консула, заборонивши залишати Іран до кінця розслідування. За словами Новічкова, він після звільнення з-під варти проживав в офісі іранської туристичної компанії, куди його влаштували знайомі консула.
За тривалий час розслідування справи моряка цю справу перекваліфікували із вбивства з необережності в навмисне вбивство. Українцю загрожувала страта через повішання. Утім, у слідства не було доказів.

Про звільнення Новічкова стало відомо 8 січня. 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна