Українського моряка Новічкова обміняли на іранського шпигуна, – ЗМІ

 

Український моряк, старший помічник капітана іранського судна Arezoo Андрій Новічков, якого два роки тому затримали за підозрою у вбивстві, але звільнили 8 січня, імовірно, був обміняний на іранського шпигуна.

За інформацією ЗМІ, наприкінці 2018 року президент України Петро Порошенко помилував іранця Алі Джедуея, затриманого в Харкові і засудженого за шпигунство. Він був засуджений до 11 років ув’язнення за те, що намагався купити українські військові креслення.

Преса, зокрема агенція “РБК-Україна”, пов’язує помилування Джедуея з рішенням Тегерана про звільнення українця Новічкова.

Як інформувала “Новинарня“, два роки тому в Південно-Китайському морі у Новічкова стався конфлікт з іранським матросом Мохаммадом Бахранпуром – той намагався вдарити українця, після чого нібито вистрибнув за борт. До того Новічков дорікав екіпажу через несумлінну роботу, відносини в колективі були напружені.
У лютому 2017-го Андрія доставили в Іран, де вимагали зізнання у вбивстві. Йому загрожувала смертна кара через повішення, адже справу перекваліфікували на умисне вбивство. Адвокат українця заявляв, що у іранців не було прямих доказів того, що Новічков вбив Бахранпура.

Бабуся Новічкова Олена Вірановська намагалася визволити онука і просила допомоги у держслужбовців. Восени 2018-го вона звернулася до президента та запропонувала схему обміну на засудженого іранця. Була подана електронна петиція до президента з проханням прискорити процес обміну моряка на іранського шпигуна – втім, документ не набрав необхідну кількість голосів.

Про звільнення Андрія Новічкова 8 січня повідомив президент Петро Порошенко. Він окремо привітав бабусю Олену Миколаївну.

Читайте також:
Путін відмовився міняти полонених моряків. Хоча просив і Медведчук

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна