Операція з вилучення кулі із легені одеського активіста Михайлика відкладена через саботаж ГПУ і НПУ. ДОПОВНЕНО

доповнено, додано коментар прес-секретаря генерального прокурора

Лідер одеської міської організації партії “Сила людей” Олег Михайлик, на якого у вересні 2018 року було скоєно замах, заявив, що операція з вилучення кулі з його легені в Німеччині перенесена через ненадання відповідних документів українськими правоохоронцями.
Про це Михайлик повідомив у “Фейсбуці” ввечері 9 січня, зазначивши, що зараз перебуває в Німеччині.

За його словами, операція в німецькій клініці мала відбутися вранці 9 січня, про що були повідомлені українські правоохоронці. Михайлик наголосив, що “за два місяці” про точне місце вилучення кулі з легені знав генеральний прокурор Юрій Луценко, якому активіст надав необхідну інформацію під час особистої зустрічі в Києві.

Михайлик зазначає, що витрати на операцію взяв на себе уряд Німеччини, і вона могла відбутися ще до Різдва. Активіст готовий до операції морально і фізично.

“Але, є одне «але», яке просто не вкладається в моїй голові. Багаторазово обіцяні Національною поліцією України, Генеральною прокуратурою та генпрокурором документи про надання міжнародної правової допомоги досі так і не дійшли до німецьких правоохоронців”, – заявив Олег Михайлик.

Він каже, що операція переноситься на кілька днів у надії, що документи все-таки будуть підготовлені в Україні і надійдуть до ФРН.

При цьому, зазначає Михайлик, лікарі й правоохоронці Німеччини не можуть зрозуміти, чому в Україні вчасно не підготували відповідний пакет документів.

Громадський активіст вважає, що правоохоронна система України цим показала свою неспроможність і зганьбила себе перед обличчям іноземних партнерів.

“Ця система не залишає мені самому ніякого вибору, окрім як лягати на операційний стіл, розуміючи, що витягнута куля практично втрачає весь свій сенс, як найважливіший речовий доказ … Саме куля могла б вивести не лише на виконавців мого замаху, а й на посередників, і навіть на замовників”, – написав Михайлик у соцмережі.

ДОПОВНЕНО. Прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган у коментарі на ФБ-сторінціНовинарні” зазначила: “Слідство у справі Михайлика веде Нацполіція. Сьогодні (10 січня – “Н”) клопотання на основі матеріалів поліції буде відправлено Генпрокуратурою до Німеччини. Але саме клопотання жодним чином не впливає на операцію по вилученню кулі з тіла Михайлика.
Операцію можна було провести і раніше, вилучена з тіла куля нікуди не дінеться, оскільки лікар відповідатиме за вилучене інородне тіло.
І ще. Потерпілі в Україні не ходять з кулями, чекаючи, поки слідчий ухвалу на тимчасовий доступ візьме. Чи є такі випадки?
А так да, прокуратура “винувата”, хто ж іще”.

Як повідомляла “Новинарня“, 22 вересня 2018 року в центрі Одеси було скоєно замах на Олега Михайлика, який критикував місцеву владу та брав участь у протестах щодо незаконних забудов та ін. Лідер місцевого осередку “Сили людей” дістав проникаюче вогнепальне поранення в плече і в грудну клітку та перебував у важкому стані. Куля застрягла в лівій легені.
Правоохоронці розглядають три версії замаху на активіста.
За підозрою в замаху на Михайлика правоохоронці затримали трьох громадян Грузії. За даними поліції, вони є учасниками етнічної організованої злочинної групи, “барсеточниками”, і нібито хотіли пограбувати активіста. Суд заарештував їх без права внесення застави. Пізніше суд змінив запобіжний захід з тримання в СІЗО на домашній арешт одного з арештованих – Торніке Нагладзе (Герасіну), який має інвалідність першої групи.
Адвокати Михайлика наполягають на проведенні за кордоном операції з вилучення кулі, що залишилася в тілі Михайлика.
Генпрокурор Юрій Луценко заявляв, що слідство очікує, коли зарубіжні колеги передадуть українським правоохоронцям витягнуту кулю.

Читайте також:
Стерненко про замах на Михайлика: що замовчує слідство та чи є алібі в підозрюваних грузинів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна