Росія послабила блокаду Азову, санкції працюють ще до введення, – моніторинг

 

Побоювання Росії щодо запровадження нових санкцій за дії в Керченській протоці і в Азовському морі призвело до скорочення тривалості штучних затримок росіянами іноземних суден.
Як передає “Новинарня“, про це заявив керівник моніторингового проекту БФ “Майдан закордонних справ” Андрій Клименко з посиланням на дані моніторингу.

“Протягом грудня російське керівництво блокадою українських портів Азовського моря посилено робило вигляд, що ніяких штучних перешкод свободі судноплавства в Керченській протоці немає. Це збігалося в часі з розглядом відповідної резолюції Генеральної Асамблеї ООН, розглядом можливого “Азовського пакету” нових санкцій Радою ЄС, спільною заявою канцлера ФРН Меркель та президента Франції Макрона”, – написав Клименко у “Фейсбуці”, розповідаючи про результати моніторингу “Майдану закордонних справ”, Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та редакції BlackSeaNews.

“В результаті побоювання РФ отримати «Азовський пакет» санкцій щодо портів, суден і судновласників призвели до таких наслідків:
1) Середня тривалість штучної затримки суден на вході до Азовського моря зменшилася з 5 діб у листопаді до 3 діб у грудні 2018 (див. слайд 2);
2) Середня тривалість затримки суден на виході з Азовського моря зменшилася з 5 діб у листопаді до 2 діб у грудні (див. слайд 3);
3) Затримань суден під час руху посеред моря немає з 21.10.2018.
4) 28-31 грудня 2018 та в перші дні 2019 року спостерігається звичний за часом (як було до початку блокади) режим пропуску суден = від 0 до декількох годин (слайд 4, 5)”, – розповів Клименко, поширивши відповідну графіку.

“Це підтверджує наш давній висновок – санкції починають працювати ще до їх введення, на етапі обговорення”, – додав він.

Водночас автори моніторингу вказують на те, що середня тривалість штучних затримок маріупольських та бердянських суден на вході до та на виході з Азовського моря за грудень 2018-го “все ще вимірюється в днях, а не годинах”.

“Тому робити висновок, що Росія припинила блокаду Маріуполя та Бердянська, не просто зарано, але й неприпустимо. Подібні періоди зменшення тривалості штучних утримань суден в Керченській протоці спостерігалися кожного місяця та завершувалися однаково – ще більшим зростанням”, – заявив Андрій Клименко, підсумовуючи місячний період після атаки РФ на судна ВМС України на шляху до Керченської протоки.

Читайте також:
Рада нацбезпеки запровадила нові санкції проти РФ за Азов

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна