Польські винищувачі F-16 почали патрулювати небо країн Балтії

 

Польські військові літаки з 3 січня патрулюватимуть небо над країнами Балтії в рамках повітряної місії НАТО.
Про це 3 січня повідомило інтернет-видання “Європейська правда” з посиланням на сайт Об’єднаного повітряного командування НАТО.

Чотири польських винищувачі F-16 розмістилися на повітряній базі в литовському Шяуляї і замінили бельгійських колег, які працювали тут з вересня минулого року.

Бельгійські літаки за час патрулювання більше 20 разів піднімалися в небо для супроводу переважно російських військових літаків, які літають над Балтикою з вимкненими транспондерами.

“Місія повітряної поліції НАТО є доказом солідарності союзників”, – сказав міністр оборони Литви Раймундас Каробліс на церемонії передачі командування.

Протягом наступних чотирьох місяців польському загону в патрулюванні також допомагатимуть літаки німецьких ВПС на авіабазі Емарі в Естонії.
Крім того, в березні і квітні підрозділ F-16 португальських ВПС буде розміщений на повітряній базі Мальборк (Польща).

Місія повітряної поліції НАТО була створена в 2004 році, коли Литва, Латвія і Естонія приєдналися до Альянсу. У трьох балтійських держав немає власних активів із захисту повітряного руху, тому інші союзники забезпечують єдиний стандарт безпеки повітряного простору в усьому НАТО.

Читайте також:
Винищувачі НАТО тричі піднімали над Балтикою на перехоплення літаків РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна