Відставка Меттіса – одна з найбільших поразок адміністрації Трампа, – Бутусов

 

Юрій Бутусов
журналіст, головний редактор сайту “Цензор”

(FB)

Урок для України. Міністр оборони США Джеймс Меттіс подав у відставку на знак протесту проти політики президента Трампа.

Відставка Меттіса, про яку оголосив президент Дональд Трамп – одна з найбільших поразок діючої адміністрації у Вашингтоні. В даному випадку Трамп дуже послабив свою систему влади і прибрав з армії одного зі справжніх військових інноваторів, автора однієї з найважливіших військових реформ ХХІ століття, які проводять збройні сили США.

Причина відставки Меттіса відома – він виступає проти виведення американських військ з Сирії. Також Трамп збирається виводити війська з Афганістану. Меттіс вважає, що криза в цих країнах не завершена і американська армія входила в Сирію не для того, щоб перемогти ІДІЛ. США зайшли в Сирію, щоб врятувати від знищення сирійців, які виступили проти режиму Асада, щоб не дозволити Росії й Ірану захопити цю землю і побудувати свій маріонетковий режим, сприятливий для терористів “Хезболлах” та інших терористичних організацій.

Поки російські й іранські терористи в Сирії, війна з тероризмом там не закінчена. Крім того, як забезпечити безпеку північних і східних районів Сирії, які захищали американці? Саме Меттіс дав наказ знищити російські війська, які намагалися захопити нафтопереробний район в Хішам.

Війна буде продовжена, і значить, виведення військ не дозволить вирішити проблему – американцям доведеться повернутися, ось тільки буде безліч жертв і багато крові буде пролито.

Не думаю, що Трамп не розуміє небезпечних наслідків виведення військ із Сирії та Афганістану. Судячи з усього, Трамп думає, що завершення війни і виведення військ дозволить йому зміцнити свої внутрішньополітичні позиції напередодні майбутніх президентських виборів в США. Іншої логіки тут немає – адже війна з тероризмом триває, і виведення американських військ призведе до ескалації насильства.

Але який же значимий вчинок Меттіса з точки зору військової честі!

Джеймс Меттіс не мав права за законом займати пост міністра оборони, тому що він тільки пішов у відставку, а за американськими законами повинно пройти сім років після відставки, щоб військовий зміг стати міністром оборони. Але заради Меттіса конгрес і сенат США змінили закон і скоротили термін! І Меттіс став міністром.

Його авторитет в армії настільки високий, що призначення отримало повну політичну підтримку. Трамп призначив на пост міністра самостійну особистість, людину, здатну дивитися в майбутнє, визначати пріоритети і вести за собою, і це рішення багато в чому посилило президента.

І Меттіс повністю виправдав очікування. Він оголосив про проведення сучасної реформи збройних сил США, яка глобально змінювала б вигляд американської армії і піднімала б значення піхоти на найвищий рівень. Меттіс різко підвищив ефективність застосування американських сил в усьому світі. З мінімальними втратами США взяли під контроль чверть Сирії, продовжують контролювати Ірак і Афганістан, вести глобальну війну з терором.

Треба розуміти – “кровожерливий” Меттіс насправді прихильник суворо дозованого і точного застосування сили. Коли він командував американськими військами в Іраку, під час штурмів Фаллуджі й інших міст він не зносив все підряд авіацією і артилерією, а застосовував переговори, підкуп, агітацію, гуманітарні та інформаційні методи. Ця концепція “війни трьох кварталів”. Тобто Меттіс – це не застебнутий вояка, які тільки і хоче щось трощити, це сучасно мисляча військовий інноватор. Недарма в ЗС США він очолював командування розвитку Корпусу морської піхоти й Об’єднане командування по трансформацій.

І ось минуло менше двох років – і Меттіс йде у відставку! Іде, незважаючи на таку блискучу кар’єру! Іде, тому що відмова від війни, коли вона триває – це поразка. Це помилка, яку потім доведеться виправляти. Помилка Трампа, які втрачає в своїй команді справжнього бійця. Іде через принципи, через поняття офіцерської честі, коли він як військовий не хоче брати на себе відповідальність і покривати своїм авторитетом помилки політичного керівництва! Честь важливіше політичної кар’єри.

Це дуже благородний вчинок. Життя та дії Меттіса, його рішення в якості міністра оборони, його відставка – це вимагає уважного вивчення і осмислення. Сподіваюся, Меттіс цим рішенням не закінчує політичну кар’єру, а навпаки – робить новий крок.

Читайте також:
Погана новина для Росії: міноборони США очолить Скажений Пес

З’явилося відео авіаудару США по загонах ПВК “Вагнера”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна