Рада з бійкою перейменувала УПЦ МП. ФОТО

 

Верховна Рада ухвалила законопроект №5309 про перейменування Української православної церкви (Московського патріархату).
Як передає “Новинарня“, наприкінці ранкового засідання в четвер, 20 грудня, закон підтримали 240 депутатів. “Проти” голосував лише “Опозиційний блок”.

Тепер ця релігійна організація має називатися – “Російська православна церква в Україні.”

Голова ВР Андрій Парубій назвав цей день “історичним днем повернення української церкви”.

Натомість представник “ОБ” Микола Скорик заявляв, що УПЦ МП є українською церквою на чолі з блаженнійшим митрополитом Онуфрієм, і світ нібито не визнає “створену Порошенком для підняття рейтингу” ПЦУ. За його словами, ця ініціатива ставить Україну “на грань громадянського конфлікту”.

Після результативного голосування лідер фракції “Опоблоку” Вадим Новинський, який є одним із кураторів УПЦ МП від політичних кіл РФ, кинувся в президію апелювати до Парубія. Низка депутатів від “ОБ” підійшли до трибуни, вимагаючи скасувати рішення.

У цей час “опоблоківець” НесторШуфрич зірвав із трибуни плакат, який вимагає віддати під суд Віктора Медведчука.

“Не біснуйтесь, мені доведеться вас перехрестити!” – заявив Парубій.

У цей час в залі спалахнула кулачна бійка за участі великої групи депутатів із “Народного фронту”, БПП та “опоблоківців”, зокрема Юрія Бойка.
Шуфрича в обличчя вдарив ветеран АТО Юрій Береза. Дісталося також Бойку.

Кадр відео

На тлі бійки  спікер закрив ранкове засідання.

Ухваленим законом вносяться зміни до закону “Про свободу совісті та релігійні організації”. Вони зобов’яжуть релігійні організації називатися так, щоб вказувати повну назву свого керівного центру, якщо він розташований на території країни-агресора. Таким чином, назва УПЦ МП має містити слова “Російська православна церква”.

Комітету ВР з питань культури і духовності підтримав зазначений законопроект ще у 2016 році.

Законопроект №5309 був зареєстрований ще 26 жовтня 2016 року, його повна назва – “Про внесення змін до Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” щодо назви релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України”.
Проект реєстрували депутати Олександр Бригинець (БПП), Іван Крулько (“Батьківщина”), Ярослав Маркевич (“Самопоміч”), Ігор Бриченко, Сергій Висоцький та Ігор Лапін (“Народний фронт”).

Законопроект постановляє:
…у розділі ІІ доповнити статтю 12 частиною 7: “Релігійна організація (об’єднання), яка безпосередньо або як складова частина іншої релігійної організації (об’єднанння) входить до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та тимчасово окупувала територію України, зобов’язана у своїй повній назві, зазначеній у її статуті (положенні), відображати приналежність до релігійної організації (об’єднання) за межами України, до якої вона входить (частиною якої вона є), шляхом обов’язкового відтворення у своїй назві повної статутної назви такої релігійної організації (об’єднання) з можливим додаванням слів “в Україні” та/або позначення свого місця в структурі іноземної релігійної організації”.

Також у законопроекті прописується низка характеристик “входження релігійної організації до релігійного об’єднання”. Пропонуються три ознаки, за наявності однієї з яких можна буде визначити підпорядкованість релігійної організації керівному центру в Росії.
Перше – це вказівки на закордонний центр в статуті самої релігійної організації, що діє в Україні. “У статуті (положенні) релігійної організації, що діє в Україні, містяться вказівки на входження до структури релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України”.
Друге – це вказівки в статуті закордонного релігійного центру, що до нього входять релігійні організації в Україні.
Третє – входження українських представників до керівного органу в закордонному релігійному центрі.

Крім того, Олександр Бригинець, доповідаючи про закон, заявив, що вводиться також заборона служіння у військових частинах церкві, яка є філією церкви держави-агресора.

“Закон обмежує доступ священнослужителів таких релігійних організацій (об’єднань) у частини, з’єднання Збройних сил та інших військових формувань України тощо”, – зазначила прес-служба ВР.

Закон зобов’язує відповідні релігійні організації (об’єднання) протягом чотирьох місяців внести передбачені цим законом зміни до своєї офіційної назви та до свого статуту (положення).

Варто зазначити, що цього дня на площі під Радою мітингували близько тисячі прибічників РПЦ в Україні, вимагаючи недопущення втручання парламенту в церковні справи.

Як відомо, питання щодо перейменування УПЦ МП, яка де-факто є екзархатом РПЦ, постало після Об’єднавчого собору УПЦ УП, УАПЦ за участі групи архієреїв та священиків УПЦ МП, де було утворено Православну церкву України. Вселенський патріарх Варфоломій визнав її канонічною та надасть томос про автокефалію 6 січня. Через це в Україні не може бути двох митрополитів Київських.

Читайте також:
Онуфрій втратив титул “митрополит Київський”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна