Суд у Києві арештував із заставою двох лікарів, які тягли хабарі з ветеранів АТО за інвалідність

 

Оболонський районний суд Києва обрав запобіжний захід для лікарів, які вимагали хабар у пораненого ветерана АТО Петра Олексюка за призначення йому інвалідності. На засіданні в суботу, 8 грудня, суддя постановив заарештувати обох на 60 діб із правом застави в розмірі майже 2 млн. грн.

Фігуранти справи – Валерій Наумов (лікар-експерт Центральної ВЛК) і Віктор Чернявський (голова МСЕК №1), які були затримані 5 грудня із хабарем у розмірі 1500 доларів від Петра Олексюка.

Колишній десантник, розвідник 81-ї аеромобільної бригади ЗСУ Петра Олексюка свого часу під Донецьком наступив на російську міну, йому розтрощило стопу. Дізнавшись про вимагання хабара за групу інвалідності, він не став платити, а звернувся до СБУ.

Прес-служба прокуратура Києва повідомила: “За клопотання Київської місцевої прокуратури N5 Оболонський районний суд заарештував на 60 діб голову Центрального МСЕК №1 Київського міського центру медико-соціальної експертизи та лікаря-експерта відділу експертизи Центральної військово-лікарської комісії МОУ, викритих на вимаганні хабара в учасника АТО.  Як альтернативу суд встановив підозрюваним заставу у розмірі майже 2 млн гривень для кожного”.

Зокрема, застава для Чернявського – 1 млн. 938 тис. грн.

Як стало відомо, під час обшуків за місцями роботи та проживання зловмисників правоохоронці виявили майже три десятки пакетів документів військовослужбовців, що також претендують на отримання інвалідності. До кожного з цих пакетів був прикріплений конверт із грошима. Сума в конвертах коливалася від 700 до 4000 доларів США. Загальна сума вилученої валюти склала понад $30 тис.

Як розповів у “Фейсбуці” громадський активіст, журналіст каналу ICTV Тарас Корніюк, голова медико-соціальної експертизи Валерій Чернявський, “виявляється чорнобилець, інвалід 3-ї групи, хоча на момент аварії на ЧАЕС був ще неповнолітнім”.

Валерій Наумов на суді. Фото: ФБ Тарас Корніюк

“Інший підозрюваний – Валерій Наумов. Психолог, лікар-експерт відділу експертизи ЦВЛК, майор. Зірки на пагонах не тиснуть брати гроші у бійців. Виявляється, сам має 2-гу групу інвалідності війни”, – зазначає журналіст.

Саме Наумову батько Петра Олексюка передав 1500 доларів хабара під наглядом силовиків.

Петро Олексюк (праворуч). Фото: ФБ Тарас Корніюк

На суді з приводу обрання запобіжного заходу лікарям десантника Олексюка підтримували численні побратими, інші ветерани АТО.

“Було б наївно вважати, що вони не захочуть “парєшать” і вийти з СІЗО якомога швидше. З власного досвіду знаю – лише резонанс не дозволить спустити цю справу на гальмах”, – додав Корніюк.

Як інформувала “Новинарня“, це вже не перший випадок затримання працівників ВЛК на хабарах за надання інвалідності пораненим АТОвцям. У вересні подібний випадок стався на Сумщині, а в березні 2018 року – в Білій Церкві на Київщині.

Читайте також:
Карти, гроші, два затримання: скандально відомого лікаря Токарєва
схопили на хабарі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна