Бойовики “ЛНР” через “афганців” передали тіло загиблого воїна ЗС України Сергія Проданюка

 

У Луганській області, на мосту через Сіверський Донець поблизу міста Щастя, відбулася передача українській стороні тіла загиблого військовослужбовця ЗСУ Сергія Проданюка, який загинув 29 листопада в районі селищ Кримське – Сокільники.

Першими про це в середу, 5 грудня, повідомили інтернет-ресурси сепаратистів так званої “ЛНР”, оприлюднивши фото процедури.
Факт передачі тіла українським військовим зі служби “Евакуація 200” “Новинарні” підтвердили в структурі ООС.

Як і в попередніх подібних випадках, посередниками в передачі тіла виступили представники громадської організацієї “Союз ветеранів Афганістану Луганщини”. При цьому були присутні також спостерігачі СММ ОБСЄ.

“Нами було передано тіло разом з особистими речами військовослужбовця української армії Проданюка представникам Міністерства оборони за проектом “Евакуація 200”, – розповів “афганець” Сергій Шонін.

“Передача відбулася, як завжди, на високому рівні. Була обопільна “тиша”, тому попередньо погодили, спустили [тіло до мосту у Щасті] та передали тіло і особисті речі представникам [України] для подальшої його передачі родичам і поховання”, – сказав Шонін у коментарі сепаратистському виданню “ЛИЦ”.

Фоторепортаж:

Сергій Проданюк - передача тіла 3 вантаж 200 ЛНР - передача тіла 1 Сергій Проданюк - передача тіла 2 Сергій Проданюк - передача тіла 1 Сергій Проданюк - передача тіла 4 ОБСЄ - передача тіла 5 ОБСЄ - передача тіла 6 Сергій Шонін - передача тіла 3
<
>

Нагадаємо, вдень 29 листопада прес-центр Об’єднаних сил повідомив, що в ході бойового зіткнення цього дня в смузі відповідальності 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади ЗСУ зник безвісти солдат Сергій Проданюк.

“Командуванням частини вживаються заходи щодо розшуку військовослужбовця”, – було зазначено в повідомленні.

У коментарі “Новинарні” голова прес-центру ООС Леонід Матюхін спростував заяви бойовиків про те, нібито Проданюк був бійцем “української ДРГ”, яка ішла звільняти окуповане село Сокільники та підірвалася на “власному” мінному полі, втративши п’ять осіб лише убитими і вісім – пораненими.
За його словами, Сергій Проданюк один “зірвався й пішов воювати” за лінію зіткнення. “Він у жодному разі не зрадник”, – сказав Матюхін, додавши, що крім підриву, солдат 10-ї бригади зазнав поранень від стрілецької зброї.

Надалі сепаратистські ЗМІ опублікували фото загиблого українського воїна. 2 грудня вони заявили, що це убитий Сергій Проданюк.

Бойовики поширювали інформацію, нібито українська сторона не вживає заходів, щоб забрати тіло. Натомість у штабі ООС назвали ці закиди “пропагандою” та наголосили, що заходи для евакуації загиблого вживалися одразу.

Таким чином, солдат 10 огшбр Сергій Проданюк став дев’ятою бойовою втратою українських військ на Сході в листопаді.

Сергій Проданюк народився в Кіровоградській області 5 березня 1969 року.
Сирота, виховувався в дитбудинку. Потім навчався в Одеському медучилищі.
Надалі жив з бабусею в селі Оселівка Кельменецького району Чернівецької області, згодом – в самих Чернівцях.
Пройшов бойові дії в Нагорному Карабаху. В 1990 році отримав контузію.
У 2015 році став до лав Української Добровольчої Армії, у складі інженерно-саперної служби.
У жовтні 2017 року підписав контракт із ЗСУ, був направлений Кельменецьким районним військкоматом у навчальний центр Старичі Львівської області для проходження військової служби за контрактом.

Сергій Проданюк

Читайте також:
Загиблі українські герої листопада: ФОТО, ІСТОРІЇ ЖИТТЯ

Бойові втрати окупантів у листопаді – не менше 65 загиблих, – аналітик

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна