Світовий конгрес українців обрав нового президента

оновлено

Президентом Світового конгресу українців став громадянин Канади Павло Грод, який досі був віце-президентом цієї організації.

Відповідне рішення прийняв ХІ Світовий конгрес українців (Конгрес СКУ), який відбувся 25-27 листопада в Києві, зібравши 248 делегатів із 26 країн.

Із Павлом Гродом зустрівся прем’єр-міністр Володимир Гройсман, привітавши його з обранням на посаду.

Павло Грод заявив: “Світовий конгрес українців, як одне з найбільших об’єднань українців усього світу, є відданим справі підтримки України і того курсу реформ, який наразі здійснює уряд України. У нас насправді родинні зв’язки, які ми будуємо довгі роки. Хочу запевнити, що ми готові до співпраці для розвитку”.

Сторони обговорили ситуацію в Україні. Представники СКУ зазначили, що нова хвиля агресії проти Української держави змушує мобілізуватися та донести світу інформацію про те, що відбувається і якою має бути відповідь.

Світовий конгрес українців, за словами його очільника, зосередить зусилля на тому, щоб усі політв’язні були звільнені і щоби Україні було надано більше зброї для оборони. СКУ добиватиметься значного посилення санкцій проти Російської Федерації, а також відкликання РФ від участі у “Великій двадцятці”.

Володимир Гройсман зазначив, що Україна відчуває підтримку СКУ. “Ваша роль важлива. Ми відчуваємо сьогодні партнерство СКУ. І я радий, що у нас є розуміння та готовність вирішувати будь-які питання”, – сказав прем’єр, якого цитує прес-служба уряду.

Представники СКУ також наголосили на важливості не лише підтримки українців за кордоном, а й допомоги уряду в створенні умов для повернення українців на батьківщину.

Павло Грод також є президентом Конгресу українців Канади.
Він випускник Торонтонського університету, бакалавр політичних наук, бакалавр права, магістр ділового адміністрування. Член юридичного товариства Верхньої Канади.
За час перебування на посаді президента КУК домігся визначення стосунків з Україною урядом Канади як одного із пріоритетних напрямів зовнішньої політики.
Генеральний директор Rodan Energy — однієї з провідних компаній Канади в царині інтелектуальних систем.

Світовий конгрес українців – неприбуткова організація української діаспори, створена в 1967 році з метою координації діяльності всіх об’єднань українців, які перебувають за межами України. Це позапартійне об’єднання, міжнародна координаційна надбудова над українськими громадськими організаціями у діаспорі. СКУ об’єднує близько 20 мільйонів українців у 133 країнах світу. Штаб-квартира СКУ розташована в Торонто, Канада.

Як інформувала “Новинарня“, КУК на чолі з Гродом у 2017 році виступив проти законопроекту Петра Порошенка про позбавлення громадянства за два паспорти.

Канадієць Євген Чолій очолював СКУ у 2008-2018 рр.

“Протягом цього періоду Світовий конгрес українців робив усе можливе для просування європейського та євроатлантичного курсу України. Це насамперед включало підписання і ратифікацію Угоди про асоціацію між ЄС і Україною та надання їй безвізового режиму до Шенгенської зони. Попереду нові важливі завдання, щоб Україна стала повноправним членом ЄС, а також одержала План дій щодо членства в НАТО і відтак – членство в НАТО. Разом зі світовим співтовариством ми повинні і далі рішуче діяти. Зокрема,  щоб змусити Російську Федерацію деокупувати Крим, вивести свої сили зі Східної України та звільнити всіх українських політичних в’язнів і заручників. СКУ буде так діяти аж до нашої спільної перемоги, і ми, без жодного сумніву, переможемо”, — заявляв Чолій на Х конгресі.

Читайте також:
Діаспора спонукає Канаду очолити миротворчу місію на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна