Американський зонд InSight сів на Марс

 

Американський зонд InSight 26 листопада здійснив посадку на Марс. Це перша успішна посадка космічного апарата НАСА за останні шість років.

Отримання сигналу про успішне прибуття InSight на Марс працівники Аерокосмічного агентства зустріли оплесками й вигуками.

За кілька хвилин зонд відправив нечітке “селфі”, передає “Радіо Свобода”.

Запущений у травні зонд призначений для вивчення глибинних шарів ґрунту і сейсмічної активності на Марсі. Місія InSight Mars досліджуватиме внутрішні об’єкти планети через проведення сейсмічних досліджень, використання геодезичних методів і теплопередачі.

Робочий ресурс апарату розрахований мінімум на два роки. Вартість місії – мільярд доларів.

“Отримані дані з формування Марса допоможуть нам краще зрозуміти, як створювалися і створюються інші скелясті планети, зокрема планета Земля”, – зазначають в агенції.

Спусковий апарат виготовлений компанією Lockheed Martin Space Systems у 2010-х роках. Запуск місії планували здійснити у березні 2016-го, проте через несправність одного з інструментів запуск було відкладено.
Тоді планувалося, що посадковий модуль InSight на Марсі пробурить свердловину, щоб проаналізувати кору, мантію і ядро планети.

Попередній досвід показав, що деяким апаратам із дослідження Марса вдається працювати значно довше запланованого робочого терміну.

На орбітах навколо Марса наразі працюють шість штучних супутників: “Марс Одіссей” (США) із жовтня 2001 року, “Марс-експрес” (Євросоюз) із жовтня 2003 року, “Марсіанський розвідник” (США) із березня 2006 року, супутник MAVEN (США) із вересня 2014 року, індійський супутник “Мангальян” із вересня 2014 року та європейсько-російський супутник “Трейс Газ Орбітер” із жовтня 2016 року.

Читайте також:
Пілотований космічний корабель РФ розбився після освячення. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна