Пілотований космічний корабель РФ розбився після освячення. ФОТО

Старт “Союз-ФГ”. Фото ТАСС

Російська космічна ракета зазнала катастрофи під час запуску з космодрому Байконур у Казахстані.

При запуску ракети-носія “Союз-ФГ” з пілотованим космічним кораблем “Союз МС-10” у четвер, 11 жовтня, на ракеті аварійно відключилися двигуни другого ступеня.
Про це повідомляють джерела агентств “Інтерфакс” і “РІА Новости”.

Фото ТАСС

Перед стартом ракету традиційно освятив священик Московського патріархату.

Корабель повинен був доставити російського космонавта Олексія Овчініна та американського астронавта НАСА Ніка Хейга на Міжнародну космічну станцію (МКС). Третє місце на кораблі займав контейнер з вантажем.

Пуск ракети відбувся о 11:40 мск. Через дев’ять хвилин після цього диктор онлайн-трансляції на сайті Роскосмосу повідомив про “аварію носія”. Трансляція припинилася.

Фото ТАСС

“Спрацювала система аварійного порятунку, корабель здійснив посадку в Казахстані по трасі польоту”, – розповіли в Роскосмосі.

Спусковий апарат пілотованого корабля “Союз МС-10” приземлився за 20-25 км від казахського міста Жезказган.

Екіпаж корабля при цьому відчув перевантаження в 6g (при старті космонавти відчувають перевантаження в 1-7g).

Як заявив гендиректор Роскосмосу Дмитро Рогозін, “всі живі”.

За його даними, спрацювала капсула автоматичного порятунку, екіпаж медичної допомоги не потребує.

Представники НАСА в Twitter повідомили, що команда Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору працює з російськими партнерами. Пошуково-рятувальні команди прямують в очікуване місце приземлення екіпажу.

За даними ЗМІ, причиною аварії ракети могло стати погане кріплення – один із блоків другого ступеня при відділенні міг зачепити центральний блок.

Всі пілотовані пуски в Росії після аварії “Союзу” припинені.

Раніше, 4 жовтня, на Землю з МКС повернулася капсула корабля “Союз МС-08”. На її борту перебували російський космонавт Олег Артем’єв та американські астронавти Ендрю Фойстел і Річард Арнольд.

Аварія з “Союзом” 11 жовтня стала першою з 1983 року. Тоді через нерозкриття на кораблі антени системи зближення і стикування “Ігла” екіпажу не вдалося пристикувати корабель до станції. Через два дні після старту “Союз Т-8” здійснив посадку на землі. На борту корабля в момент події перебували космонавти Володимир Титов, Геннадій Стрекалов і Олександр Серебров.

Читайте також:
Винним у катастрофі російського супутника “Метеор” назвали священика,
який освячував ракету

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна