Бюджет ЗСУ-2019: з чого українським військовим підвищать зарплати

 

Із 1 січня 2019 року військовослужбовці ЗСУ будуть отримувати приблизно на три тисячі гривень більше, ніж досі.

Про це у п’ятницю, 23 листопада, президент Петро Порошенко заявив на зустрічі з київськими студентами, передає “Еспресо”.

“Сьогодні о 6-й ранку парламент підтримав моє рішення, яке я виніс на Раду національної безпеки і оборони, щоби підвищити рівень грошового забезпечення солдат. З 1 січня солдат буде отримувати не менше 10 тисяч гривень, а на фронті — 21 тисячу”, — сказав він.

“Це — достойна мотивація і оплата праці українського воїна”, — додав президент.

Загалом у бюджеті на 2019 рік заплановано понад 102,4 млрд. грн. для Міноборони, що є на 18% більше, ніж у 2018 році. Це найбільший бюджет в історії МОУ і Збройних сил.

Основне збільшення бюджету відбулось за рахунок збільшення видатків на забезпечення діяльності ЗСУ, які у 2019 році становитимуть понад 81,6 млрд. грн – на 36,5% більше порівняно з минулим роком.

Видатки на закупівлю військової техніки залишились практично незмінними: на 2019 рік передбачено майже 17 млрд. (збільшення – на 3,6%).

Видатки на житлове забезпечення 47 тисяч сімей військовослужбовців, які очікують отримати квартиру від Міноборони, зросли тільки на 2% і склали 0,83 млрд. грн.

Суттєво збільшились видатки на утилізацію боєприпасів і забезпечення живучості складів. У минулому році на ці потреби було виділено всього 0,53 млрд. грн., тоді як у 2019 році планується витратити майже втричі більше – 1,53 млрд грн.

Нагадаємо, на засіданні уряду 14 листопада міністр оборони Степан Полторак наполягав на збільшення видатків на ЗСУ, зокрема на безпеку арсеналів.

Загалом. Міністерство оборони, Головне управління розвідки МОУ і Державна спеціальна служба транспорту, підпорядкована МОУ, отримають сумарно 108,098 млрд. грн.

Витрати СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Управління державної охорони, Держспецзв’язку – 15 мільярдів 950 мільйонів гривень.

Витрати МВС, Національної поліції, Державної міграційної служби, Державної служби надзвичайних ситуацій України – 61 мільярд 23 мільйонів гривень.

Національна гвардія отримала 12 мільярдів 893 мільйони гривень, Державна прикордонна служба України – 10 мільярдів 856 мільйонів гривень.

Апарату РНБО при президенті України перепало 177 мільйонів гривень.

Як повідомляла “Новинарня“, президент Петро Порошенко ще у вересні заявив про потребу підвищити зарплатню військовослужбовцям на третину.

Читайте також:
Рада ухвалила держбюджет-2019 – завдяки голосам екс-“регіоналів”

Бюджет Міноборони 2018 року – на чверть більший, ніж 2017-го.
СТАТТІ ВИТРАТ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна