Полторак на уряді виступив із вимогою збільшити видатки на оборону в бюджеті-2019

 

У проекті держбюджету на 2019 рік передбачено недостатньо коштів для сектору оборони.
Як передає “Новинарня“, про це на засіданні уряду в середу, 14 лисопада, заявив міністр оборони Степан Полторак, розмежувавши поняття оборони й безпеки.

“На моє переконання, фінансовий ресурс, який передбачений у бюджеті на 2019 рік на оборону, є недостатнім. У нас сьогодні є дуже багато викликів. Тривалість ведення бойових дій у зоні проведення операції Об’єднаних сил вимагає величезну суму грошей. У нас сьогодні 40 тисяч людей у таких умовах знаходяться в окопах, втрачають здоров’я і життя. Я думаю, що точно не повинно бути жодного пріоритету більше, ніж закупка нового озброєння і техніки. А фінансовий ресурс, який передбачений на закупку озброєння і техніки, не дає нам можливості сьогодні в повному обсязі купувати ту техніку, яка потрібна на фронті”, – заявив Полторак.

За його словами, перед Україною стоять серйозні оборонні виклики, створено 25 бригад ЗСУ, а фінансового ресурсу, передбаченого в проекті бюджету-2019, не достатньо для виконання завдань.

“Дуже багато проблем є по забезпеченню, по створенню запасів…” – заявив глава МОУ.

Крім того, зазначив міністр, у проекті держбюджету закладено 500 млн. грн. на обладнання арсеналів, яких дуже мало.

“Нам цих грошей не вистачить навіть добудувати 15 сховищ, які ми почали у цьому році… Потрібен зовсім інший порядок цифр для забезпечення баз арсеналів”, – зауважив глава Міноборони.

Керівник оборонного відомства нагадав, що він наголошував під час засідання РНБО про необхідність забезпечувати фінансування армії згідно із законом України “Про національну безпеку”.

“Там чітко вперше визначено, що таке сектор безпеки, сектор оборони, і що на безпеку та оборону ми маємо виділяти не менше ніж 5 %. І не менше 3% на сектор оборони. А найголовніше, там чітко визначено, хто входить до сектору безпеки, а хто входить до сектору оборони. Якщо взяти ці дані і подивитися, який ресурс отримали Збройні сили України, то він є недостатнім”, – підкреслив Степан Полторак.

“Я хотів би звернути увагу уряду і парламенту, щоб ми діяли у відповідності до Закону України «Про національну безпеку», і щоб ми розглянули можливість збільшення фінансового ресурсу. При такому фінансуванні, ми можемо реформуватися, але будуть значні проблеми з забезпеченням армії та обороноздатності країни!” — наголосив міністр оборони.

У свою чергу, прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив направити пропозицію від уряду до РНБО щодо збільшення видатків на оборону.

Як відомо, у проекті держбюджету-2019 на сектор безпеки та оборони (включно з МВС, СБУ тощо) загалом закладено ресурс у 209,7 млрд. грн. – це на 31,7 млрд. грн. перевищує видатки-2018.

Читайте також:
Уряд представив проект держбюджету-2019.
На безпеку й оборону передбачено 210 млрд.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна