Президент нагородив політв’язня Кремля Сущенка орденом

 

Президент Петро Порошенко нагородив незаконно ув’язненого в Росії українського журналіста Романа Сущенка орденом “За мужність” ІІІ ступеня.

Церемонія відбулася 20 листопада під час урочистостей з нагоди 100-річчя інформаційного агентства “Укрінформ”, працівником якого є Сущенко.

Як повідомляє прес-служба президента, нагороду прийняла дружина журналіста Анжела.

Указ глави держави про нагороди для працівників “Укрінформу” датований 19 листопада.

За словами Порошенка, завдяки українським дипломатам й українській медіа-спільноті у захисті Сущенка об’єднався весь цивілізований світ, зокрема, міжнародні організації, такі як Європарламент, ОБСЄ, ПАРЄ, Міжнародна і Європейська федерація журналістів.

“У Романа є величезна, дружня професійна родина, яка постійно про нього пам’ятає і підтримує. Величезна кількість українських юристів-міжнародників, правозахисні організації й дипломатичні відомства щодня докладають максимум зусиль, щоб Роман скоріше повернувся додому з полону”, – сказав Петро Порошенко.

Президент додав, що під час його міжнародних зустрічей, зокрема з президентом Франції Еммануелем Макроном, тема звільнення Романа Сущенка постійно фігурує серед головних.

Читайте також:
Сущенка етапували до Кіровської колонії

Як повідомляла “Новинарня“, ФСБ РФ 30 вересня 2016 року затримала в Москві кореспондента “Укрінформу” у Франції Романа Сущенка, назвавши його співробітником української розвідки і звинувативши в шпигунстві. Російське слідство заявляє, що Сущенко “цілеспрямовано збирав відомості про діяльність збройних сил і військ національної гвардії Росії, що становлять державну таємницю”.
Журналіст обвинувачення ФСБ відкидає.

Сущенко був кореспондентом “Укрінформу” з 2002 року, писав під псевдонімом Рон Височанський.

27 березня 2018 року суд у Москві почав розгляд справи Романа Сущенка. 4 червня Москміськсуд засудив Сущенка до 12 років колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ остаточно підтвердив вирок Сущенку.

У жовтні Романа етапували до виправної колонії.

Україна вважає його політичним в’язнем і вимагає від Кремля звільнити журналіста.

Читайте також:
Галерея картин Сущенка з-за ґрат: зробити їх листівками і пустити по світу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна