Галерея картин Сущенка з-за ґрат: зробити їх листівками і пустити по світу

 

Фото: Укрінформ

У приміщенні агентства “Укрінформ” у Києві відкрилася виставка малюнків “Мистецтво з-за ґрат” незаконно засудженого в РФ до 12 років ув’язнення журналіста Романа Сущенка – власного кореспондента агенції Романа Сущенка.

На виставці представлено 20 малюнків, повідомляє “Укрінформ”.

На відкритті виставки в п’ятницю, 5 жовтня, були присутні перший заступник голови Верховної Ради України – представниця України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко, громадський захисник журналіста Марк Фейгін, його дружина Анжела та донька Юлія Сущенко, генеральний директор УНІА “Укрінформ” Олександр Харченко.

Фотогалерея Укрінформ:

картина Романа Сущенка _1 картина Романа Сущенка _2 картина Романа Сущенка _3 картина Романа Сущенка _4 картина Романа Сущенка _5 картина Романа Сущенка _6 картина Романа Сущенка _9 картина Романа Сущенка _10 картина Романа Сущенка _11 картина Романа Сущенка _12 картина Романа Сущенка _13 картина Романа Сущенка _14 картина Романа Сущенка _15 картина Романа Сущенка _16 картина Романа Сущенка _17 картина Романа Сущенка _18 картина Романа Сущенка _19 Парма - картина Романа Сущенка маяк острова Іль-де-Сен - картина Романа Сущенка
<
>
маяк острова Іль-де-Сен - картина Романа Сущенка

За словами гендиректора, малюнки Сущенка ще раз засвідчують, наскільки Роман – сильна особистість.

“Коли для такої сильної особистості великий світ звужується до маленької камери, вона все одно знаходить потужний канал комунікації із зовнішнім світом. Коли він не може інакше самореалізуватися – ні професійно, ні в громадській діяльності, і сім’ї немає поруч, – він живописом комунікує зі світом”, – сказав керівник агентства.

Харченко розповів про ідею разом з Укрпоштою випустити ці роботи як листівки і розіслати по світу.

А також повідомив, що з подібною ініціативою виступило посольство Чехії, яке запросило дозволу на те, щоб до Різдва випустити листівки з малюнками Романа Сущенка.

“І якщо хтось, отримавши таку листівку, пришле її на Різдво самому Роману, це теж буде підтримка, яка йому дуже потрібна”,

– наголосив Олександр Харченко.

Під час прес-конференції ішлося також про можливість влаштувати благодійний аукціон робіт Сущенка.

“Ми працюємо над реалізацією цієї ідеї. Ми зробимо все, щоб це вдалося, оскільки це можливість ще раз показати, наскільки багато може одна людина. Роман, перебуваючи в просторі 2х2 метри просторі, маючи під рукою лушпиння від цибулини, міцний чай, буряк і кулькову ручку, створює такі фантастичні малюнки! Ми просто зобов’язані донести результати цієї праці до світу”, – сказав гендиректор “Укрінформу”.

Донька ув’язненого Юлія Сущенко, своєю чергою, зазначила: “Я думаю, що це єдина річ у СІЗО і єдина можливість показати, що, попри те, що фізично він в ув’язненні, морально і психологічно він – вільний. І його творчість – спосіб донести до нас усіх, що є така людина, журналіст, художник. Батько, чоловік. Який хоче якнайшвидше повернутися додому”.

Загалом за два роки перебування у московському СІЗО від журналіста надійшло більше 20 малюнків, написаних за допомогою кулькової ручки, чаю, олівця, лушпиння цибулі, соку буряка та кетчупу, оскільки за правилами СІЗО ув’язненим заборонено мати приладдя для малювання.

“Укрінформ” докладає всіх зусиль, аби ім’я його журналіста Сущенка, незаконно засудженого в Росії, було на слуху у світу, наголосив Олександр Харченко на прес-конференції.

“Ми продовжуємо вважати Романа нашим журналістом. Вже майже два роки банер з його портретом висить над нашим агентством, і його бачать всі. Ми як агентство робимо все для того, щоб тиск на Кремль, на Путіна був якомога потужнішим. Весь час в інформаційному полі підтримуємо тему Сущенка. У нас є ціла сторінка “Волю Сущенку!” Проводимо різноманітні акції, флешмоби. Наші журналісти за кордоном виходять до іноземних посольств, консульств, організовують мітинги, доносять цю інформацію до зарубіжної спільноти. Ми робимо все, щоб тримати ім’я Романа на слуху”, – підкреслив гендиректор агенції.

Адвокат Марк Фейгін на прес-конференції зазначив, що українська сторона робила багато пропозицій щодо обміну Сущенка, але Кремль їх не прийняв.

Читайте також:
Сущенко перед етапом у колонію:
написав листа українцям, зустрівся з родиною

Як повідомляла “Новинарня“, ФСБ РФ 30 вересня 2016 року затримала в Москві кореспондента “Укрінформу” у Франції Романа Сущенка, назвавши його співробітником української розвідки і звинувативши в шпигунстві. Російське слідство заявляє, що Сущенко “цілеспрямовано збирав відомості про діяльність збройних сил і військ національної гвардії Росії, що становлять державну таємницю”.
Журналіст обвинувачення ФСБ відкидає.

Сущенко був кореспондентом “Укрінформу” з 2002 року, писав під псевдонімом Рон Височанський.

27 березня 2018 року суд у Москві почав розгляд справи Романа Сущенка.

4 червня Москміськсуд засудив Сущенка до 12 років колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ підтвердив цей вирок.

Україна вважає його політичним в’язнем і вимагає від Кремля звільнити журналіста.

Читайте також:
“Пекло пекельне”. Роман Сущенко передав із московського СІЗО чудові малюнки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна