“П’ять сотень пішли у небо…” В Україні вдруге відзначають День ДШВ

оновлено

21 листопада в Україні вдруге відзначають День десантно-штурмових військ, який припадає на День святого архістратига Михаїла.

Свято було встановлено указом президента Петра Порошенка від 21 листопада 2017 року. Того дня День ДШВ уперше відзначили урочистою церемонією на Михайлівській площі у Києві, відмовившись від радянської атрибутики. Президент та військове командування вручили нову символіку: берет кольору марун замість блакитного, штандарт командувача десантно-штурмових військ, прапор роду військ із новою емблемою. Також було встановлено нову клятву.

За мужність і героїзм, виявлені в боях з російськими окупантами, понад 7 тисяч воїнів-десантників нагороджено державними нагородами та відзнакою Президента України, а дванадцять військовослужбовців відзначені вищою державною нагородою – “Золотою Зіркою” Героя України.

“На жаль, війна – це не лише перемоги. 487 “крилатих піхотинців” не повернулися з бойових завдань, загинувши в запеклих боях з російським агресором. Вічна їм пам’ять і вічна слава”, – сказав глава держави під час відвідин центру підготовки Десантно-штурмованих військ ЗСУ на Житомирщині.

23 травня 2018 року Порошенко підписав закон, яким було перейменовано ВДВ (Високомобільні десантні війська) у ДШВ – Десантно-штурмові війська.

Читайте також:
Новий день десантника: ДШВ замість ВДВ, марун із крилами Михаїла
замість голубого берета. ФОТОРЕПОРТАЖ

Фото: прес-служба президента

Українських десантників привітали зі святом керівники держави та ЗСУ.

Президент Петро Порошенко:

– Марунові берети – символ крові українських воїнів-десантників, пролитої у боях за Батьківщину. Самовіддано захищаючи територіальну цілісність та незалежність України, ви загартувалися та продемонстрували усьому світу хоробрість, міць та патріотизм українських військових. Ви – незламні сини своєї країни, якими пишається кожен українець.

Вітаю наших мужніх хлопців зі святом. Нехай небесний покровитель – Архангел Михаїл – захищає та береже вас, як і ви бороните та захищаєте Україну.

 

Начальник Генерального штабу – головнокомандувач Збройних сил України Віктор Муженко:

– Сьогодні, успадкувавши кращі бойові традиції, воїни-десантники здобули шану серед українського суспільства демонструючи національну гідність та лицарські чесноти, з честю і гордістю носять берет кольору марун.
Своє почесне право належати до елітного роду військ Збройних Сил України ви щоденно підтверджуєте незламністю бойового духу.
Завдяки вашим рішучим та вмілим діям було проведено ряд успішних бойових операцій, які збагатили воєнне мистецтво та вписали нові героїчні сторінки у літопис боротьби з російським агресором.

З нагоди свята висловлюю особовому складу та ветеранам Десантно-штурмових військ Збройних Сил України щиру вдячність за взірцеву військову службу Українському народові, вірність Військовій присязі та постійну готовність до захисту рідної землі.

У цей урочистий день бажаю вам, вашим рідним і близьким міцного десантного здоров’я, щастя, добробуту, натхнення та здійснення усіх планів і задумів.

Нехай  горде гасло українського десанту – “Завжди перші” – надихає кожного з вас на нові звершення і перемоги, а духовний покровитель Архистратиг Михаїл постійно допомагає у справі ратного служіння Україні.

 

Командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв:

– Десантно-штурмові війська народились у період смертельних для України випробувань, у вогні кривавого протистояння російській агресії на Сході держави. Ви увібрали у себе не тільки кращі традиції минувщини, а і бойовий досвід, незламний дух, мужність та самовідданість героїв-захисників України.

Ваш подвиг вписаний золотими літерами в історію країни, на Вашому прикладі виховуються нові покоління захисників України. Ваша головна якість – здатність виконувати найскладніші завдання в екстремальних умовах.

Воїн-десантник є синонімом таких понять як честь, гідність, вірність обов’язку, доблесть. І особливим змістом це поняття наповнилось у нинішній період, коли десантно-штурмові війська стали надійним форпостом безпеки нашої держави.

 

Міністр оборони Степан Полторак:

– Ми вже вдруге в історії Української держави вітаємо військовослужбовців Десантно-штурмових військ саме у день святого архистратига Михаїла, заступника воїнів в багатьох країнах світу.

Дорогі побратими, багато хто з вас не так давно перебував на межі людських можливостей, але гідно виконав ті завдання, які нам диктувала обстановка та необхідність вийти туди, де було найгарячіше, найвідповідальніше. У пам’яті українського народу назавжди залишаться імена тих героїв, які полягли на полі бою із агресором.

Пишаюся, як і мільйони наших співвітчизників, що ви не відступили, що проявили взірцеву мужність, військову ініціативу та мудрість.

Зичу вам усім Божої прихильності, невичерпного здоров’я, витримки, бажання йти і обов’язково досягати професійних вершин!

 

Командувач Десантно-штурмових військ ЗС України, Герой України генерал-лейтенант Михайло Забродський:

– Панове офіцери, прапорщики, сержанти та солдати Десантно-штурмових військ! Дорогі ветерани українського десанту!

Щиро вітаю Вас з професійним святом! Дуже знаковим є те, що ми вже другий рік поспіль відзначаємо День десантно-штурмових військ 21 листопада – у день святого архістратига Михаїла, якого десантники багатьох країнах світу вважають своїм покровителем.

Мужність та героїзм військовослужбовців Десантно-штурмових військ стали невід’ємною частиною новітньої історії України. Адже до ведення бойових дій на Сході нашої країни, з першого дня були задіяні всі військові частини Десантно-штурмових військ.

Особовий склад неодноразово демонстрував високий бойовий дух, професійну підготовку, вірність та відданість Батьківщині.

На жаль, майже п’ять сотень наших бойових побратимів назавжди “пішли у небо”… Ми – їх завжди памятатимо!

Вдячний всьому особовому складу Десантно-штурмових військ за те, що Ви завжди там, де найскладніше, на передових рубежах.

Бажаю Вам невичерпного здоров’я, наснаги, витримки, добробуту та миру Вам і Вашим рідним!

Слава ДШВ! Слава Збройним Силам України!

Читайте також:
МОУ презентувало пронизливий ролик про новий колір берета
десантників – марун. ВІДЕО

“Джентльмени, складіть зброю!” Рота ДШВ ЗС України
захопила американський штаб на навчаннях НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.