“Джентльмени, складіть зброю!” Рота ДШВ ЗС України захопила американський штаб на навчаннях НАТО

оновлено

На міжнародних військових навчаннях країн-членів та партнерів НАТО “Saber Junction 2018”, що відбуваються на базі Хохенфельс у Німеччині, рота українських десантників захопила польовий штаб умовного противника – військ США.
Як передає “Новинарня“, про це вранці 21 вересня повідомило управління зв’язків з громадськістю Збройних сил України.

”Джентльмени, складіть вашу зброю!” Прекрасна фраза, з якої почався сьогоднішній день на “Сейбр Джанкшн”. Дев’ять годин блукання лісами… Рота 13-го батальйону 95-ї десантно-штурмової бригади ЗС України захопила польовий штаб батальйону 173-ї бригади і групу італійських спецпризначенців. Гарна робота, “єноти”!” – сказано в повідомленні ГШ ЗСУ.

За словами командира десантно-штурмової роти “Фантом” капітана Івана Федоренка, противник не очікував появи українців у своєму розташуванні, а тому серйозного опору не вчинив.

Наші десантники захопили засоби зв’язку, штабні документи та зброю. Умовні втрати противника склали 32 особи (американці, італійці, чехи) та дві одиниці техніки, умовні втрати українців – дві людини.

“Американські розвідники зараз намагаються «помститися» за своїх. Але їм поки що не щастить… А тим часом події набувають активнішого розвитку…” – ідеться у зведенні.

ОНОВЛЕНО. Через кілька годин після того, як рота 13 одшб захопила польовий тактичний оперативний центр розвідувального батальйону “противника”, керівництво навчань оголосило паузу для корегування плану проведення маневрів.

“Нами був умовно полонений командир цього батальйону та його офіцери, захоплені засоби зв’язку, зброя та штабні документи. Останні ми вручили командиру батальйону сил OpFor, у складі яких діємо. Це дані щодо розташування підрозділів нашого супротивника, плани його дій тощо. Володіння нашою стороною такою інформацією однозначно впливає на подальший хід навчання”, – пояснив Федоренко.

Фото:

Saber Junction - захоплений штаб _6 Saber Junction - захоплений штаб Saber Junction - захоплений штаб _1 Saber Junction - захоплений штаб _95 одшбр Saber Junction - захоплений штаб _5 Saber Junction - захоплений штаб _4 Saber Junction - захоплений штаб _3
<
>

Навчання тривають, український підрозділ продовжує діяти в складі сил OpFor.

Як раніше розповідав капітан Федоренко, понад 90 відсотків військовослужбовців української роти мають бойовий досвід участі в АТО/ООС.
За словами офіцера, саме реальний бойовий досвід мав стати в нагоді десантникам “95-ки” в Німеччині. Відтак на роту Федоренка були покладені найскладніші завдання — ведення розвідки боєм та дії у першому ешелоні сил OpFor.

“Сейбр Джанкшн-2018” — військові навчання із бригадною бойовою групою 173-ї повітряно-десантної бригади США (173rd Airborne Brigade), що проводяться командуванням ЗС США в Європі з 4 вересня по 1 жовтня.
Маневри проходять переважно на території навчальних центрів Графенвер і Хохенфельс у Баварії, а також частково на авіабазі Рамштайн.
Навчання має на меті оцінити готовність бригади до проведення загальновійськових операцій та підвищити рівень сумісності підрозділів країн НАТО і країн-партнерів.

До навчання залучені понад 5500 військовослужбовців із США та 19 інших країн НАТО та партнерів: Албанії, Болгарії, Боснії і Герцеговини, Великої Британії, Вірменії, Греції, Грузії, Італії, Косово, Латвії, Литви, Македонії, Молдови, Румунії, Туреччини, України, Франції, Чехії та Чорногорії.

Україну на “Схрещених шаблях” представляє рота 13-го окремого десантно-штурмового батальйону житомирської 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ.

Минулої весни українські підрозділи 79 одшбр і 14 омбр успішно брали участь у навчаннях Combined Resolve X у Німеччині.

Читайте також:
“Підбили кілька танків Abrams”.
Як ЗСУ “воюють” на навчаннях Combined Resolve у ФРН

На завершення навчань Combined Resolve українці дали вражаючий бій у місті.
ВІДЕО

Навчання Combined Resolved X: українці вразили НАТО рейдом
після дводенної оборони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна