Поліція провела обшуки в експерта, який оцінював “рюкзаки Авакова”

 

Національна поліція провела обшуки в експерта, яка оцінювала так звані “рюкзаки Авакова”.

Про це свідчить ухвала Хмельницького міськрайонного суду, який арештував документи, вилучені під час обшуку, передає “Українська правда”.

Обшук відбувся 8 листопада у київському офісі ТОВ “Бюро судових експертиз “Надія”.

Серед майна, яке вилучила поліція, були зокрема “зшиті документи з обкладинкою з написом “матеріали кримінального провадження №42015000000001349 від 07.07.2015″ на 165 арк”.

Саме в рамках цього провадження НАБУ розслідувало справу про так звані “рюкзаки Авакова” – закупівлю рюкзаків для потреб силовиків, у якій фігурував син міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Також 8 листопада правоохоронці провели обшук за адресою, де зареєстрована фірма, та ще в одній столичній квартирі.
Вилучені там ноутбук, жорсткі диски, копію паспорта, статут “Надії”, матеріали експертних досліджень та інші документи теж арештували.

Справу, в якому фігурує бюро “Надія”, порушили у червні 2018 року. Поліція Хмельницької області підозрює, що директор бюро “проводила товарознавчі експертизи, у висновках яких свідомо занижувала вартість об’єктів дослідження”.

Протягом 2011-2016 вона працювала у центрі правової допомоги “Правозахист”.
“Правозахисту” нібито замовляли експертизи із заниженою вартістю майна. Серед замовників поліція називає, зокрема, службових осіб Міноборони.
Слідство вважає, що це призвело до матеріальних збитків державі та окремим підприємствам у 396 075 гривень.

У 2016 році одна з працівниць “Правозахисту” створила ТОВ “Бюро судових експертиз “Надія” та продовжила проводити товарознавчі експертизи.

Імовірно, йдеться про Надію Бугрову, яка значиться єдиним засновником та керівником фірми, пише “Українська правда”.

У червні 2018 року директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявляв, що МВС тисне на експертів зі справи “рюкзаків Авакова”, і на одного з експертів, який досліджував якість рюкзаків, зареєстрували кримінальне провадження, де значиться, що він нібито підробив висновок про неналежну якість вказаних рюкзаків.
Пізніше Ситник розповів журналістам, що йдеться про Надію Бугрову з ТОВ “Бюро судових експертиз “Надія”.

Читайте також:
Справа рюкзаків: суд відпустив Авакова й Чеботаря під особисте зобов’язання

Як повідомляла “Новинарня“, 31 жовтня 2017 року НАБУ провело обшуки в помешканнях сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова – Олександра – та в його компаньйонів у справі про можливу розтрату державних коштів при закупівлі рюкзаків для МВС.
Пізніше стало відомо про затримання трьох осіб, зокрема сина Авакова та екс-заступника міністра Сергія Чеботаря, а також харків’янина Володимира Литвина.
Того ж дня, 31 жовтня, правоохоронці доставили сина міністра внутрішніх справ в ізолятор тимчасового утримання. Затриманим повідомили про підозру.

У лютому 2015 року МВС уклало договори з ТОВ “Дніпровенд” на пошиття для Нацгвардії 5 тисяч рюкзаків вартістю 14,49 млн. грн. та ФОП “Плигачов” на 1 тис. рюкзаків вартістю 2,1 млн. грн.
У мережі з’явилося відео з прихованої камери, на якому син міністра внутрішніх справ Олександр Аваков, імовірно, домовлявся з екс-заступником голови МВС Сергієм Чеботарем про поставку рюкзаків для підрозділів міністерства в обхід тендеру.

Навесні 2016 року НАБУ в рамках досудового розслідування отримало доступ до банківських рахунків компанії – постачальника тактичних рюкзаків для МВС “Дніпровенд”, яку пов’язують із сином міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександром.

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи МВС за попередньою змовою з суб’єктами господарської діяльності вчинили розтрату ввіреного їм майна при закупівлі 6 тисяч рюкзаків для потреб бійців у зоні АТО.

За версією слідства, у 2015 році затримані особи були причетні до закупівлі коштом МВС рюкзаків за ціною, суттєво вищою за середньо ринкову. Товар не був поставлений вчасно та до того ж не відповідав вимогам, встановленим МВС, внаслідок чого державі було завдано збитків в розмірі понад 14 мільйонів гривень.

Глава МВС Арсен Аваков заперечує причетність його родини до закупівлі рюкзаків. Він назвав це розслідування “казкою” та вніс в е-декларацію своє авторське право на цей “сценарій“.

5 квітня 2018 року правоохоронці повідомили, що завершили досудове розслідування щодо всіх трьох підозрюваних.
Однак 12 липня прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури закрив провадження проти Олександра Авакова та Сергія Чеботаря.

Третій фігурант справи так званих “рюкзаків Аваков” про розкрадання коштів Володимир Литвин фактично взяв провину на себе.
11 вересня суд затвердив угоду про визнання винуватості між САП та Литвином.
Його визнали винним за ч. 4 ст. 190 (шахрайство в особливо великих розмірах або організованою групою) та ч. 3 ст. 358 (використання завідомо підробленого документа).

Литвину призначили покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з іспитовим терміном у два роки та компенсацію збитків у майже 5 мільйонів.

Водночас, загальна сума, яку Литвину заплатили за рюкзаки, становить понад 14 мільйонів гривень. Суму збитків зменшили за результатами повторної експертизи, проведеної вже після закриття справи проти Авакова та Чеботаря.

Читайте також:
Суд дозволив НАБУ перевірити телефон Авакова з приводу рюкзаків

МВС назвало обшуки НАБУ в сина Авакова “політичними,
а не юридично обґрунтованими”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна