Активісти пов’язують обшуки у сквоті “Речовий доказ” зі справою Гандзюк

 

У сквот “Речовий доказ”, який використовує за офіс ініціатива “Хто замовив Катю Гандзюк”, приїхала поліція.
Інцидент стався ввечері 12 листопада, ідеться в повідомленні ініціативи у “Фейсбуці”.

Активісти нагадують. що саме цього дня СБУ затримала ймовірного організатора вбивства херсонської громадської діячки Катерини Гандзюк – Ігоря Павловського.

“Поліція не могла затримати його три місяці, поки справу не передали в СБУ”, – зазначили в групі.

“Ми пов’язуємо затримання Павловського і атаку поліції на сквот, який слугував за організаційний простір для нашої ініціативи. Ми не вважаємо це співпадінням і розцінюємо це як спробу тиску на ініціативу та свідоме створення складнощів нашій роботі”, – йдеться в заяві.

Як відомо, так званий “галерея-сквот “Едукаторіум” (“Речовий доказ”) розташований на вулиці Рейтарській, 8-б в історичному центрі Києва. У ньому базуються активісти, які заявляють, що екс-голова ДФС Роман Насіров та нардеп Олесь Довгий планують захопити ці будівлі, щоб знести та побудувати тут багатоповерхівки.
Митці, місцеві мешканці і громадські активісти вимагають повернення будівель на баланс міста та виступають з ідеєю створення тут музейного кварталу.

“Події останніх днів показують, що рейдери Насіров та Довгий готуються до активних дій та планують реалізацію силового сценарію по захопленню галереї «Речовий доказ»”, – ідеться в заяві на сторінці “Речдоку” у ФБ 12 листопада.

Журналістка Наталія Седлецька розповіла: “Митці та художники, які тут більше двох років успішно розбудовували відкритий творчий осередок – на межі виселення. Сьогодні їм вимикали світло, і тут з’явилися нібито нові орендарі. Кажуть, уклали з власником новий контракт на оренду всього другого поверху, хоча документів не показали.
Вони ж написали заяву в поліцію – поскаржились на митців, які виселятися не збираються, бо в них ще діє свій контракт на оренду”.

За словами розслідувачки, “це протистояння вже переросло в дещо набагато більше, ніж боротьба художників за одне приміщення”.

Седлецька зазначає, що будинок поруч із Софіївським собором був виведений за безцінь з комунальної власності, коли Олесь Довгий був секретарем Київради. І зрештою опинився в його ж руках. На пару з тестем Романа Насірова. Як і ще низка будівель поруч – на цій же вулиці Рейтарській”.

Читайте також:
Друзі Гандзюк знають, хто замовив убивство,
але хочуть, щоб його назвало слідство

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна