Результати виборів в ОРДЛО, влаштованих Росією, юридично нікчемні, – укр-ТКГ

 

Українська сторона Тристоронньої контактної групи рішуче засуджує організацію Російською Федерацією 11 листопада 2018 року так званих “позачергових виборів” на тимчасово окупованих РФ територіях у Донецькій та Луганській областях України.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в заяві українських членів ТКГ, яку в неділю, 11 листопада, поширила в соцмережі перший заступник голови Верховної Ради, член гуманітарної підгрупи на мінських переговорах Ірина Геращенко.

“Своїми діями Росія вчергове грубо порушила основоположні норми і принципи міжнародного права та законодавство України.
Одночасно, як сторона і підписант Мінських домовленостей, Російська Федерація вкотре фундаментально порушила свої зобов’язання за ними. РФ протягом 2014-2018 років так і не вивела військову техніку, своїх військових з окупованих територій, продовжує спонсорувати і підтримувати незаконні озброєні формування технічно та фінансово.
Росія заблокувала процес звільнення політв’язнів Кремля, заручників та пошук зниклих безвісти на окупованих нею територіях. РФ відмовляється обговорювати питання повернення під український контроль україно-російської частини кордону, чим всі ці роки значно ускладнює роботу підгруп у Мінську”, – ідеться в заяві.

“Ігноруючи консолідовану позицію світової спільноти і міжнародних організацій щодо нелегітимного характеру зазначених псевдовиборів та невизнання їхніх результатів, Кремль свідомо пішов на загострення ситуації на Донбасі. Псевдовибори – це провокація, спрямована на зрив крихкого процесу мирного врегулювання на Донбасі”, – підкреслюють українські учасники ТКГ.

У зв’язку з цим українська частина Тристоронньої контактної групи наголошує, що результати цих псевдовиборів є юридично нікчемними, не створюють жодних правових наслідків, не визнаються Україною і цивілізованим світом.

“Ми наголошуємо, що всі причетні до організації незаконних виборів мають нести відповідальність. 
Ми закликаємо українців в окупації не брати участь в псевдовиборах, ігнорувати їх”, – сказано у відозві.

Члени ТКГ з українського боку підкреслили, що “єдиними легітимними виборами можуть бути ті, які проходитимуть відповідно до законодавства України та стандартів ОБСЄ”.

“Уся відповідальність за руйнівні наслідки так званих «позачергових виборів» для подальшої імплементації Мінських домовленостей повністю покладається на Російську Федерацію”, – сказано в заяві.

Зі свого боку, Україна зобов’язується і надалі докладати зусиль для мирного врегулювання ситуації на Донбасі на основі Мінських домовленостей.

Українські члени групи вимагають негайного скликання позачергового скликання ТКГ і звертаються до країн-членів нормандського формату з проханням провести спеціальні консультації з вимогою до РФ відмовитися від руйнівних сценаріїв дестабілізації ситуації на Донбасі.

Читайте також:
СБУ вже знає результати псевдовиборів у “ДНР/ЛНР”. ВІДЕО

Штовханина в ляльковому театрі: “вибори” в ОРДЛО та їх значення для України

Як відомо, Денис Пушилін і Леонід Пасічник наразі “виконують обов’язки голів” так званих “ДНР” і “ЛНР” відповідно – після вбивства Олександра Захарченка та перевороту в ОРЛО і втечі до Росії Ігоря Плотницького.

Після вбивства Захарченка бойовики під кураторством Кремля призначили в окупованих районах Донецької і Луганської областей так звані “вибори” глав “республік” і депутатів “народних рад” на неділю, 11 листопада.

Україна і світове співтовариство засудили проведення цих “виборів” та не визнають їх як такі, що порушують українське законодавство і Мінські домовленості.

Президент України Петро Порошенко очікує нових санкцій Заходу проти РФ  через організованого нею “голосування” в ОРДЛО.

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов заявив, що організаторів виборів у самопроголошених “республіках” притягнуть до кримінальної відповідальності.

Водночас у Кремлі заявили, що визнають “вибори” на окупованому Донбасі “залежно від результату”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна