США ввели “найжорсткіші в історії” санкції проти Ірану

 

Сполучені Штати Америки в понеділок, 5 листопада, ввели в дію черговий пакет санкцій проти Ірану, який зачіпає ключові сфери економіки.

“Санкції проти Ірану дуже суворі. Це найжорсткіші санкції, які ми колись запроваджували. І ми подивимося, що буде з Іраном, але кажу вам, їм не надто добре”, – заявив президент США Дональд Трамп напередодні.

Новий пакет санкцій зачіпає експорт нафти, міжнародні перевезення та банківський сектор, передає BBC.

Тепер у санкційному списку США щодо Ірану понад 700 фізичних осіб, компаній, морських і повітряних суден, включно з найбільшими банками та компаніями з експорту нафти.

В той же час адміністрація США зробила виняток для восьми країн, які й надалі зможуть імпортувати іранську нафту. Офіційно Вашингтон не називає ці країни, однак, за даними ЗМІ, йдеться, зокрема, про Італію, Індію, Японію, Південну Корею, Туреччину та Китай.

У неділю тисячі іранців вийшли на протести, скандуючи “Смерть Америці!”

Дональд Трамп оголосив у травні, що Вашингтон виходить з угоди з Іраном щодо ядерної програми. Він також повідомив про відновлення всіх санкцій проти Ірану. США ввели в дію першу частину цих заходів із 7 серпня 2018.
Вашингтон заявив про мету довести експорт іранської нафти до нуля і закликав її покупців відмовитися від таких закупівель.

Нагадаємо, раніше США вводили паралельні санкції проти Росії, Ірану та КНДР у серпні 2017 року.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна