США поновлюють усі санкції проти Ірану. ЄС блокуватиме

 

Вашингтон відновлює всі санкції проти Тегерана у зв’язку з виходом Сполучених Штатів з іранської ядерної угоди.
Про це йдеться в указі президента США Дональда Трампа, підписаному 6 серпня, повідомив “Укрінформ“.

Як зазначено в документі, обмеження вводяться “в контексті рішення президента від 8 травня 2018 року щодо припинення участі США у Спільному всеосяжному плані дій (JCPOA) та відновлення всіх санкцій, скасованих або призупинених у зв’язку з JCPOA”.

При цьому наголошується, що адміністрація США має на меті знайти “всеосяжне й довгострокове рішення щодо відповіді на весь діапазон загроз з боку Ірану”, включаючи розповсюдження ядерної зброї Тегераном, а також ракетні програми та розробки звичайної зброї.
У цьому зв’язку також вказується на агресію Ірану в регіоні й підтримку Тегераном терористичних угруповань.

Санкції США проти Ірану будуть відновлені у два етапи. Перший пакет обмежень, які стосуватимуться автомобільної продукції, дорогоцінних металів, державного боргу, програмного забезпечення, фінансових операцій, набрав чинності в ніч на вівторок, 7 серпня.
Другий пакет санкцій, що стосуватиметься, головним чином, експорту нафти з Ірану, діятиме з 4 листопада.

Спільний всеосяжний плані дій (JCPOA), або, як його називають, “Іранська ядерна угода”, був підписаний у 2015 році главами США (тоді – президентом Бараком Обамою), Великої Британії, Франції, Китаю, Росії, Німеччини та Ірану. Він передбачав скасування санкцій проти Тегерана в обмін на відмову іранської сторони від програм створення ядерної зброї.

Європейський Союз засудив вихід США з “Іранської ядерної угоди”. заблокує дію нових санкцій США проти Ірану на своїй території з 7 серпня.
ЄС вирішив блокувати дію санкцій США проти Ірану на своїй території з 7 серпня, ідеться в повідомленні Єврокомісії. Такий крок у Брюсселі пояснюють тим, що це допоможе пом’якшити вплив санкцій на інтереси компаній держав-членів ЄС, які мають законний бізнес в Ірані.

“Оновлена “блокуюча” постанова є частиною підтримки Європейського Союзу продовження повної та ефективної реалізації іранської ядерної угоди, в тому числі шляхом підтримки торговельно-економічних відносин між ЄС та Іраном, які були нормалізовані після скасування санкцій, пов’язаних з ядерною зброєю” – йдеться в повідомленні.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна