“Утиски плюс легалізація”. Росія оприлюднила списки санкційних політиків і бізнесменів України

 

Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підписав постанову уряду РФ про запровадження спеціальних економічних заходів щодо 322 українських громадян і 68 компаній.

Про це повідомила прес-служба російського радміну, передає ТАСС.

Документ датовано 1 листопада.

“Вводяться спеціальні економічні заходи щодо фізичних і юридичних осіб України, що передбачають блокування (заморожування) безготівкових грошових коштів, бездокументарних цінних паперів і майна на території Росії і заборона на перерахування коштів (виведення капіталу) за межі Росії”, – сказано в документі.

Серед тих, на кого поширюються відповідні санкції – керівники, лідери фракцій і депутати Верховної Ради, посадовці адміністрації президента України, керівники ЗСУ, органів виконавчої влади та великих українських компаній, судді Конституційного Суду України тощо.

Зокрема, до санкційного списку санкцій потрапили голова ВР Андрій Парубій, заступники голови ВР Ірина Геращенко й Оксана Сироїд, депутат Олексій Порошенко – старший син президента України, а також лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, голова СБУ Василь Грицак, голова Нацполіції Сергій Князєв, головний військовий прокурор України Анатолій Матіос, начальник Генштабу Віктор Муженко, міністр оборони Степан Полторак, держсекретар МОУ Олександр Дублян, секретар РНБО Олександр Турчинов, командувач Сил спецоперацій Ігор Луньов, голова ДБР Роман Труба, скандальний заступник голови СЗР Сергій Семочко, заступник голови СБУ Павло Демчина, заступник голови Нацполіції В’ячеслав Аброськін, голова УІНП Володимир В’ятрович.

Також у списку віце-прем’єри В’ячеслав Кириленко й Іванна Климпуш-Цинцадзе, міністр інфраструктури Володимир Омелян, міністр охорони здоров’я Уляна Супрун, екс-прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, глава МінТОТ Вадим Черниш і його заступники Юрій Гримчак і Георгій Тука, міністр культури Євген Нищук, міністр освіти Лілія Гриневич, міністр екології Остап Семерак, уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, голова Меджлісу Рефат Чубаров, представник президента в АР Крим Борис Бабін, керівники АП Ігор Райнін і Олексій Філатов, заступник секретаря РНБО Олег Гладковський, радник президента – імовірний новий представник України в ТКГ Руслан Демченко, уповноважений президента з питань поранених в АТО/ООС Вадим Свириденко, голова “Нафтогазу” Андрій Коболєв, народні депутати Ар’єв, Барна, Білецький, Юрій і Борислав Береза, Березюк, Богомолець, Бригинець, Бурбак, Вінник, Вітко, Висоцький, Гаврилюк, Герасимов, Антон Геращенко, Гончаренко, Гопко, Гузь, Дейдей, Антон і Вадим Денисенко, Богдан Дубневич, Заліщук,  Зварич, Іллєнко, Корчинська, Куніцин, Лапін, Левус, Лещенко, Лозовой, Ляшко, Мосійчук, Найєм, Павелко, Пашинський, Петренко, Розенблат, Єгор і Сергій Соболєви, Тетерук, Фріз, Шухевич, Ярош та інші.

Прикметно, що у списку – досить багато діячів, які в Україні вважаються проросійськими (як-то “опоблоківець” Юрій Мірошниченко, екс-“регіонал” Євген Геллер, гендиректор каналу “112 Україна” Єгор Бенкендорф), або практично не помічені в політичній активності (як депутатка від РП Ляшка Альона Кошелєва).

З-поміж позапарламентських діячів у списку – лідер ВО “Свобода” Олег Тягнибок, Ірина Фаріон, Ларича Ніцой, Микола Коханівський, Євген Карась (при цьому, судячи з по батькові і року народження, уряд РФ сплутав лідера “С14” із київським галеристом), Дмитро Корчинський, політолог Олексій Голобуцький, журналіст Віталій Портников, екс-заступник голови ЦВК Андрій Магера,  мер Дніпра Борис Філатов тощо.

Серед бізнесменів до санкційного списку потрапили:

    • Віктор Пінчук, “Інтерпайп”;
    • Костянтин Жеваго, металургія;
    • Юрій Косюк, агрохолдинг МХП, “Наша Ряба”;
    • Андрій Веревський, агрохолдинг “Кернел”;
    • Віталій Антонов, компанія “Галнафтогаз” – мережа АЗС ОККО;
    • Генадій Боголюбов, група “Приват”;
    • Олександр Ярославський, DCH;
    • Олександр та Галина Гереги, мережа “Епіцентр”
    • Філя Жебрівська, “Фармак”;
    • Генадій Буткевич, мережа супермаркетів АТБ;
    • Олександр та Сергій Буряки, колишні власники “Брокбізнесбанку”;
    • Олексій Вадатурський, агрохолдинг “Нібулон”;
    • Костянтин Григоришин, “Енергетичний стандарт”;
    • Леонід Юрушев, екс-власник банку “Форум”, “Дніпровагонрембуд”;
    • Андрій Коротков, екс-співвласник агрохолдингу “Астарта”;
    • Володимир Костельман, Fozzy Group;
    • Євген Осипов, гендиректор агрохолдингу “Кернел”;
    • Андрій Мацола, “Перша приватна броварня”;
    • Леонід і Степан Черновецькі.

Також опубліковано перелік 68 компаній, проти яких введено спеціальні економічні заходи, що суттєво обмежують діяльність зазначених осіб на території Росії.

Дивіться повні списки тут

Коментарі

Коментуючи перелік, один із його фігурантів нардеп Антон Геращенко висловив думку, що список складений із кількох груп:

  • Ті політичні та громадські лідери, які реально борються з російською агресією.
  • Ті посадові особи, які зобов’язані протидіяти за родом своїх службових обов’язків.
  • Українські бізнесмени, які мають власність в Росії і на території окупованих українського Криму і Донбасу і яку хочуть тупо забрати.
  • Особи, які є агентами Росії в українській політиці і економіці та яких таким чином хочуть легалізувати перед парламентськими виборами.

“Для тих, у кого немає активів і потреби їздити в РФ з особистих або комерційних питань, ці санкції є скоріше символічними.
Для тих же бізнесменів і політиків у кого є власність в окупованому Криму та на Донеччині – це буде реальна проблема. Їх майна будуть заморожувати і конфісковувати”, – написав Геращенко в “Фейсбуці”.

“Що робити Україні у відповідь на пакет російських санкцій? Око за око, зуб за зуб – потрібно вводити нові точкові санкції спрямовані на економічні інтереси Путіна, російських бізнесменів і чиновників з його найближчого оточення.
Починати треба з конфіскації майна тих депутатів і сенаторів, хто голосував за анексію Криму в березні 2014 року”, – висловив думку нардеп, близький до глави МВС Арсена Авакова.

* * *

Генеральний прокурор Юрій Луценко під час зустрічі зі студентами Українського католицького університету у Львові заявив: “Як на мене, це чистий піар-хід російського керівництва для створення серед підданих «російської імперії» враження, що вони ще щось можуть у цьому світі”.

“Це предмет гордощів для нас. Якщо він думає, що когось цим налякає, навряд чи. Конкретно щодо мене: я, звичайно, перевірив чи я в списку. Із задоволенням побачив, що я є. Значить, я на правильному шляху”, – сказав Луценко.

Він зауважив, що на територію Росії не заїжджав з 1990-х років і не планує відвідувати цю країну.

“Чи думають вони мені якимось чином дошкулити в міжнародному плані? Можливо. Але це не в перший раз. На мене Янукович збирається подати в суд, наприклад, у Нью-Йорку. Є якісь позови від наших втікачів від українського правосуддя в Ізраїлі, в Італії. Це нормальне явище”, – сказав генпрокурор.

Він наголосив, що “сильно не надавав би значення цьому списку”.

“Я думаю, що він не вартий того, щоб Україна всерйоз це обговорювала”, – додав Луценко, якого цитує УНІАН.

* * *

Голова правління Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” Андрій Коболєв, включений до санкційного списку РФ, заявив, що активів в Росії не має і їздити туди не збирається.

“Не готовий коментувати включення мене до санкційного списку РФ, оскільки активів там не мав і не маю, до Сочі їздити не збираюся … а ні, таки один коментар зроблю: «Це дріб’язково, Хоботов»”, – написав Коболєв на своїй сторінці в “Фейсбуці”.

* * *

Голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович назвав рішення уряду РФ щодо санкцій “російським Хелловіном”.

“Потрапив під санкції оголошенні керівництвом Російської федерації щодо громадян та організацій України. Вважаю це визнанням заслуг у війні з російською агресією. Ми переможемо!” – написав він у соцмережі.

Також голова УІНП прокоментував вказівки щодо народження майже всіх фігурантів списку в “СССР”.

“Згадала баба, як дівкою була” – таке враження викликає напис “мєсто раждєнія Львов СССР” у санкційному списку Росії”, – зауважив В’ятрович.

* * *

Голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв у свою чергу зазначив: “Чи вони справді вважають, що це мене зачепить? Ні рубля, ні майна в РФ, ні бізнесу. Нев’їздний в той мордор з 2008. Знову санкції по дитячому принципу “сам дурак”, як у випадку з нещодавньою заявою Госдуми про Україну-агресора. Впадають в маразм, нічого дивного”.

“Перечитав список уважно. Здається, хтось в Кремлі випадково склав докупи списки на санкцію і на премію”, – додав він.

* * *

Лідер партії “Народний фронт”, екс-глава уряду Арсеній Яценюк заявив, що Україна повинна відповідати на список новими судами проти Росії.

“Вітаю представників “Народного фронту” у санкційному списку Кремля”, – написав Яценюк у своєму “Фейсбуці”.

За його словами, “це не санкційний список… Більшість прізвищ у ньому – це справжні патріоти України”.

“Україна повинна відповідати новими судовими позовами проти Росії як в міжнародних судах, так і правосуддям проти приспішників Кремля в Україні”, – заявив Арсеній Яценюк.

* * *

Перший віце-спікер ВР, учасниця Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко в ефірі каналу “Еспресо” зауважила, що заборона в’їзду до РФ є високою оцінкою старань представників президента України із захисту національних інтересів.

Водночас вона зазначила, що міжнародна практика забороняє накладання санкцій на президентів і голів урядів. Саме тому в українських санкційних списках не було Путіна й Медведєва.

Щодо економічної частини санкцій, то, на думку Геращенко, “ці заходи зроблять нашу економіку більш конкурентною” та підштовхнуть шукати нові ринки збуту.

* * *

У Кремлі заявили, що санкціями хочуть змусити Україну піти на “нормалізацію відносин” з Росією. Про це журналістам сказав прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, відповідаючи на запитання власного кореспондента УНІАН у Росії, чи розраховує Кремль змінити політичну позицію України через санкційний тиск.

“Безумовно, ми сподіваємося, що рано чи пізно політична воля на нормалізацію відносин з Росією якимось чином дасть хоча б несміливі паростки на українській землі. Зараз ми цього поки що не бачимо”, – сказав Пєсков.

При цьому він не виключив, що в разі скасування санкцій з боку України на такий крок може піти і Москва.

Читайте також:
Інтерпол відмовив РФ у розшуку Яценюка за його “звірства” в Чечні

Як інформувала “Новинарня“, президент Росії Володимир Путін 22 жовтня підписав указ про спеціальні економічні заходи, які будуть прийняті у відповідь на українські санкції.

Раніше, в червні 2018 року, президент Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки й оборони України щодо запровадження розширених санкцій проти фізичних і юридичних із Росії.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна