До Верховного суду надійшло три позови від УПЦ МП через Томос

 

До Верховного суду надійшло три позови від УПЦ МП про скасування постанови ВР “Про підтримку звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні”.

Про це повідомляють на сайті “Судова влада України”.

“Верховний суд розгляне кілька позовів до Верховної Ради України про визнання протиправною та скасування постанови від 19 квітня 2018 року “Про підтримку звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні”. Станом на 30 жовтня 2018 року в провадженні суду є три таких позовних заяви від різних позивачів”, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, два позови будуть розглянуті в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін за наявними матеріалами у строк, встановлений ст. 258 Кодексу адміністративного судочинства України, тобто не більше 60 днів із дня відкриття провадження у справі. Провадження в цих справах відкриті 8 та 9 жовтня.

Ще одну справу призначено до розгляду в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін на 27 листопада 2018 року на 10:30.

Так, за спрощеною процедурою розглядатимуться позови релігійної організації “Релігійна громада Української православної церкви при храмі на ім’я Святителя Миколая бердянської єпархії міста Бердянська Запорізької області” та Городницького Свято-Георгіївського чоловічого ставропігійного монастиря УПЦ МП, що у Житомирській області.

Водночас позов священика УПЦ МП єпископа Гедеона (Юрія Харона) з вимогою скасувати постанову парламенту щодо Томосу суд почне розглядати 27 листопада.

Як повідомляла “Новинарня“, Верховна Рада України підтримала звернення президента до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія із проханням видати Томос щодо автокефалії православної церкви в Україні.

Відповідну постанову на ранковому засіданні в четвер, 19 квітня, підтримали 268 народних депутатів з усіх п’яти фракцій колишньої коаліції.

Різко проти прийняття постанови виступили нардепи з “Опозиційного блоку”, частина яких під час виступу Юрія Бойка вийшли до трибуни – зокрема Вадим Новинський, Олександр Вілкул та ін.

11 жовтня синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні.

Читайте також:
Українська церква отримає автокефалію найближчим часом, — представник Константинополя

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.